Gündem
  • 7.4.2020 10:34

80 ve 89'luk karı-kocayı virüsden Çin ilacı kurtardı

Ankara’da TOBB ETÜ hastanesinde tedavi gören 80 ve 89 yaşlarındaki evli çift, Çin’den getirilen ilaçla sağlıklarına kavuşarak taburcu oldu. Hastane çalışanları, çifti alkışlarla uğurladı.

6 Nisan itibariyle Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler ışığında Türkiye’de görülen toplam vaka sayısı 30 bin 217’yi buldu. Bu vakaların içinden 649 tanesi Covid-19 sebebiyle vefat ederken bin 326 kişi de salgını yenerek taburcu oldu. Sağlığına kavuşanlardan ikisi de Ankara’da yaşayan 80 ve 89 yaşlarındaki çift oldu. Yüksek ateş şikayetiyle TOBB ETÜ Hastanesine gelen çiftin, yapılan testlerinde Covid-19’a yakalandığı tespit edildi. Çifti karantinaya alan sağlık çalışanları, çifte çeşitli tedaviler uyguladı.

Yaşlı çift, Çin ilacıyla taburcu oldu

“Sizi ve eşinizi bugün taburcu etmeyi planlıyorum.” “Çok teşekkür ederiz, kendimi bugün pek iyi hissediyorum.”

ProFosör Dr. Halil Kurt ile 80 yaşındaki hastası arasında geçen konuşma bu. Kendisi 80, eşi 89 yaşında. 25 Mart günü Ankara’daki TOBB ETÜ Hastanesi’ne koronavirüse bağlı bilinen şikâyetlerle gittiler. Testleri yapıldı, kontrollerine başlandı. 89 yaşındaki erkek hastanın iki akciğerinde yaygın zatürre tespit edildi. Her ikisine birden Sağlık Bakanlığı’nın standart tedavisi başlandı. 80 yaşındaki kadın hastanın standart tedavisine devam edildi, 89 yaşındaki erkek hasta, tedavinin üçüncü gününde solunum yetmezliği yaşadı. Bir süre yoğun bakıma alındı, bir gece kaldı. Bu arada Çin’den gelen ilaca başlandı. Sağlık Bakanlığı’nın Çin’den getirdiği ilaç 7 gün boyunca hastaya verildi. Geçen sürede hem erkek hastanın hem de kadın hastanın tedavileri tamamlandı. Kontrolleri yapıldı, koronavirüs testleri negatif çıktı. Benim Prof. Dr. Halil Kurt ile telefonda konuştuğum dakikalarda her ikisi de normal serviste dinleniyorlardı.

Biri 89, diğeri 80 yaşında evli çift koronavirüsü atlattılar. 89 yaşındaki erkek hastanın aynı zamanda hipertansiyon rahatsızlığı var. 80 yaşındaki eşinin ikinci bir hastalığı yok.

ÇÖZÜM GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

89 yaşındaki erkek, hipertansiyon en yüksek riskler arasında sayılmasına rağmen iyileşti. Peki ama nasıl? Doktorları, hastanenin enfeksiyon hastalıkları bölüm başkanı Prof. Dr. Halil Kurt’a sordum. İşte Prof. Dr. Kurt’un yanıtları:

“Bağışıklık sisteminin kişiye özgü olarak değişen bilmediğimiz farklılıkları var.

İki hastanın da bağışıklık sistemleri güçlü. Dengeli ve düzenli beslenme kurallarına uyulmuş.

Sigara yıllar önce kullanılmış, yıllar önce bırakılmış.”

Prof. Dr. Kurt“Bence virüse karşı en önemli etken bağışıklık sisteminin güçlü olması” diyor. Yani 89 ve 80 yaşlarındaki hastalar kendilerine iyi bakmışlar. Gelelim Dr. Halil Kurt’un hem bağışıklık sistemini güçlendirmek, hem de virüsten korunmak için öneri ve uyarılarına:

“Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tedbirlere eksiksiz uyulmalı.

Dengeli ve düzenli beslenmek önemli.

Yaşımız kaç olursa olsun bağışıklık sistemi için uyku saatleri düzenli olmalı. 23.00’te, bilemediniz en geç 24.00’te uyumak gerekiyor. Bu sözüm aynı zamanda gençlere. Sabah dörde kadar bilgisayar başında oturup, ‘8 saat uyudum, kendimi iyi hissediyorum’ demesinler. Önemli olan söylediğimiz saatte uyumaları.

Ağız, boğaz, el hijyenine dikkat edilmeli. Herkesin tırnaklarının kısa olmasında fayda var.

YAZININ TAMAMI İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ


https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/80-ve-89-yasindaki-kari-koca-virusu-yendi-41488165

Güncellenme Tarihi : 7.4.2020 10:48

İLGİLİ HABERLER