Gündem
  • 31.3.2019 23:54

81 ilde 4 kadın aday kazandı

Yerel seçimlerde 81 ilin sadece 4'ünde  kadın belediye başkanı seçildi.

Kesin olmayan sonuçlara göre, AK Parti'den Fatma Şahin Gaziantep  Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve CHP'den Özlem Çerçioğlu Aydın Büyükşehir  Belediye Başkanlığına yeniden seçildi.

Belediye başkanlığı koltuğuna 4 kadın aday oturacak

HDP'den ise 2 kadın, belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Van Büyükşehir Belediye  Başkanı seçilirken,  Berivan Helen Işık Siirt belediye başkanı oldu.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde büyükşehir belediye başkanlıkları için yarışan 316 adaydan 36'sı kadın. Kadın adaylar arasında Meclis'te grubu bulunan partilerden HDP'nin 3, CHP ve AK Parti'nin ise 1'er adayı bulunuyor. Seçmenler tercihini yaptı. Buna göre Gaziantep'te AKP adayı Fatma Şahin ile Aydın'da CHP adayı Özlem Çerçioğlu zafere ulaştı

2019 Kadın belediye başkan adayları

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yarışan siyasi partiler arasında en fazla kadın belediye başkanı adayını, yüzde 50 oranıyla Halkarın Demokratik Partisi (HDP) gösterdi.

Kadın Adayları Destekleme Derneği'nin verilerine göre, 8.257 Belediye başkan adayının 652'si, 30 büyükşehiri yönetmeye talip 316 belediye başkan adayının 34'ü, 452 İl belediye başkan adayının 38'i, 2.297 ilçe belediye başkan adayının 174'ü kadın adaylardan oluşuyor.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde büyükşehir belediye başkanlıkları için yarışan 316 adaydan 36'sı kadın. Kadın adaylar arasında Meclis'te grubu bulunan partilerden HDP'nin 3, CHP ve AK Parti'nin ise 1'er adayı bulunuyor. AK Parti'de Fatma Şahin, Gaziantep; CHP'den Özlem Çerçioğlu, Aydın; HDP'den Şerife Yıldırım, Denizli; Züleyha Gülüm, Kocaeli; Bedia Özgökçe Ertan, Van'da büyükşehir belediye başkanı olabilmek için yarıştı. MHP ve İYİ Parti'nin ise kadın büyükşehir belediye başkan adayı bulunmuyordu.

GAZİANTEP

Gaziantep'te Fatma Şahin farklı kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığını Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin adayı olan Fatma Şahin kazandı. Gaziantep'te 2 AK Partili ilçe belediyesi CHP'ye geçti.

Kesin olmayan sonuçlara göre Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin mevcut Başkanı Fatma Şahin, Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin adayı olarak girdiği seçimleri en yakın rakibi Celal Doğan'a fark attı.
Fatma Şahin, yeniden belediye başkanı seçilirken, kentteki 9 ilçeden Şahinbey, Şehitkamil, Nizip, İslahiye, Nurdağı ve Yavuzeli ilçelerinde yeniden AK Partili adaylar kazandı. Önceki dönemde Oğuzeli Belediyesi'ni kazanan MHP'li Mehmet Sait Kılıç, bu dönemde Cumhur ittifakının adayı olarak girdiği seçimlerde galibiyetle ayrıldı. AK Parti'nin elinde bulunan ilçelerden Araban'da CHP'li Hasan Doğru, Karkamış'ta ise Ali Doğan seçildi.

Şahinbey'de büyük fark

Gaziantep'in seçmen sayısı en fazla olan ilçelerden olan Şahinbey'de bir önceki dönemde büyük fark ile belediye başkanı seçilen Mehmet Tahmazoğlu, bu seçimde ise farkı daha da açarak, yeniden başkan seçildi. Merkez ilçelerden Şehitkamil'de ise mevcut belediye başkanı Rıdvan Fadıloğlu da en yakın rakibine büyük bir fark atarak, yeniden başkanlık koltuğuna oturdu.
AK Parti'nin kazandığı Nizip, İslahiye, Nurdağı ve Yavuzeli ilçelerinde de AK Parti'li adaylar, seçimi farklı kazandı.

Fatma Şahin'den milli irade vurgusu

Gaziantep'te Fatma Şahin farklı kazandı

“Herkesin başkanı olacağım”

Parti binasında coşkulu kalabalığa seslenen Şahin, “Gönül Belediyeciliği dedik, gönül belediyeciliğinde Gaziantep de çok net bir şekilde durmak yok yola devam, dedi. Hep beraber teşkilatımızla gece gündüz çalıştık ve hep birlikte başardık, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gaziantep çok önemli bir şehir yükselen bir şehir. Hep beraber bu şehri yükseltmeye devam edeceğiz. Bana oy veren veya vermeyen herkesin belediye başkanı olacağım. Sandıktan çıkan sonuca hepimiz saygı duyuyoruz.” diye konuştu.

FATMA ŞAHİN KİMDİR?

Fatma Şahin, ilk ve orta öğreniminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalürji Bölümünden mezun oldu.

Ardından Gaziantep'e döndü. Boya fabrikasında iş hayatına atıldı.

2002 yılında AK Parti Gaziantep Milletvekili seçildi.

2007 yılında AK Parti Kadın Kolları Başkanı olarak görev yaptı.

2011 seçimleri sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurucu bakanı olarak görevlendirildi. Görevi süresince kadınlar, engelliler, yaşlılar, çocuklar, şehit yakınları ve gazilerle ilgili çok sayıda çalışmaya öncülük etti.

Evli ve 2 çocuk annesi Şahin, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde partisinden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

AYDIN

Aydın'da Millet İttifakı'nın adayı CHP'li Çerçioğlu yeniden kazandı

AYDIN'da resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, mevcut Başkan ve Millet İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı CHP'li Özlem Çerçioğlu, tekrar aynı göreve seçildi.
Aydın'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni, resmi olmayan sonuçlara göre, Millet İttifakı'nın adayı CHP'li Özlem Çerçioğlu yeniden kazandı.

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU KİMDİR?

11 Ağustos 1968'de Aydın Nazilli'de doğdu. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi 22'nci Dönem CHP Aydın Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Parlamentoda İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda görev aldı. 22 Temmuz 2007'de 23'üncü Dönem CHP Aydın Milletvekili olarak yeniden seçildi. TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde partisinin ve Aydın'ın ilk kadın belediye başkanı seçildi. Halkın güvenini ve takdirini alarak 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Kentin ilk kadın Büyükşehir Belediye Başkanı unvanını kazandı. Halen CHP'den Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. Özlem Çerçioğlu, evli ve 2 çocuk annesidir, İngilizce bilmektedir.

PARTİLERİN KADIN ADAY ORANLARI

Cumhuriyet Halk Partisi'nde şu ana kadar açıklanan 842 adayın 44'ü kadın. Bu sayı, yüzde 5.23'lük bir orana tekabül ediyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) adaylarının yüzde 1.25'i kadınlardan oluşuyor. AK Parti'nin bin 297 adayının 4'ü kadın.

Kadın lider tarafından yönetilen Meral Akşener'in genel başkanlığındaki İYİ Parti bu seçimlerde şu ana kadar 122 aday açıkladı. Bu adayların yüzde 3.85'i yani 5 tanesi kadın.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) açıkladığı 750 adaydan da 14'ü kadın.

En az kadın belediye başkanı adayı gösteren bir diğer parti ise 261 adayından 2'si kadın olan Saadet Partisi (SP).

 

Güncellenme Tarihi : 1.4.2019 03:04

İLGİLİ HABERLER