Dünya
  • 1.2.2007 00:00

AB BUNU TARTIŞIYOR: VOTKA NEDİR!..

Polonya, İsveç ve Finlandiya sadece tahıl ya da patatesten damıtılmış içkinin votka adına layık olduğunu söylüyor.

Macaristan, İspanya ve İngiltere'nin aralarında yer aldığı karşı gruptaki ülkeler ise, votka etiketi altındaki şişenin içindeki içkinin her türlü tarım ürününden imal edilmesine olanak sağlayan şu anki yasanın olduğu gibi kalmasını istiyor.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, tahıl ya da patatesten damıtılmamış ise, votka şişelerinin üzerine içeriğinin açık seçik yazılmasını öneren bir uzlaşma formülü ortaya sürdü.

Birden fazla bitkiden hazırlanan votkanın ''karışık votka'' diye adlandırılması önerildi.

Avrupa Parlamentosu çevre komisyonu tarafından kabul edilen öneri, şayet parlamento genelindeki oylamada da benimsenir ve AB hükümetlerinin onayını alırsa, votkanın yeni tanımı yasalaşmış olacak.

Dönem başkanı Almanya, parlamentoda Mart ayında yapılması beklenen oylamadan önce, üye ülkeler arasında bir anlaşma sağlamaya uğraşıyor.

Fakat Finlandiya, Polonya ve İsveç'ten oluşan üçlü, Avrupa Parlamentosu'nun uzlaşı formülünü yeterli bulmuyor. Bu ülkeler üzümden ya da başka meyvelerden damıtılan içkinin hiçbir şekilde votka adıyla anılmamasını istiyor.

Tahminlere göre eğer böyle bir adım atılırsa, Baltık bölgesi haricinde votka adıyla piyasaya sürülen içkinin üçte ikiyi aşkın bir kısmına yeni bir isim aramak gerekecek.

Avrupa Birliği, 1989'dan bu yana ilk defa alkollü içkilerin tanımını yeniden gözden geçiriyor.

Polonya, Finlandiya ve İsveç'in AB'ye katılımı 1989'dan sonra gerçekleşmiş olduğu için, sözkonusu üç ülke tanım tartışmasında ilk kez yer alıyorlar.

Votka kelimesi, Rusça ve Lehçe'de 'su' anlamına gelen sözcükten türeme.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER