Ekonomi
  • 7.10.2008 16:48

AB MEVDUAT GARANTİSİNİ 50 BİN AVROYA YÜKSELTİYOR

LÜKSEMBURG - AB üyeleri, Birlik genelinde halen alt sınırı 20 bin avro olan mevduat güvencesinin 1 yıl içinde 50 bin avroya yükseltilmesi konusunda anlaştı.
Lüksemburg'da toplanan AB ekonomi ve maliye bakanlarının büyük bölümü, güvence tabanının kademeli olarak 100 bin avroya kadar yükseltilmesi için de niyet beyanında bulundular.
AB Ekonomik ve Mali İşler Konseyi kararlarında AB Komisyonu, tüm üyeleri bağlayıcı mevduat garantisi konusunda öneri hazırlamakla görevlendirildi.
Kararlarda ayrıca üye ülkelere, bankaların daha etkin denetlenmesini mümkün kılan düzenlemeleri bir an önce uygulamaya koymaları çağrısı yapıldı.
Son 2 haftada şiddetlenen küresel finansal krizde AB içinde en önemli yol ayrımı, İrlanda'nın kendi bankalarına yüzde 100 mevduat güvencesi sağlamasıyla yaşanmıştı.
Önce İrlanda'yı kendi bankalarından müşteri çalarak haksız rekabete neden olmakla suçlayan AB üyeleri, daha sonra aynı yolu izleyerek bölünmeyi derinleştirdiler. Son günlerde AB içinde mevduata sınırsız güvence getirme kararı alan diğer ülkeler Almanya, Avusturya ve Danimarka oldu.
AB'de halen İspanya, Yunanistan ve Belçika başta olmak üzere birçok üye, mevduata 20 bin avro alt sınırında güvence sunarken bu rakam, Finlandiya ve Portekiz'de 25 bin avroya, İsveç'de 26 bin 600 avroya, İngiltere'de 35 bin sterline, Hollanda'da 38 bin avroya, Danimarka'da 40 bin 200 avroya, Fransa'da 70 bin avroya ve İtalya'da 103 bin 291 avroya ulaşıyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:39

İLGİLİ HABERLER