Gündem
  • 31.7.2009 15:24

AB ÜYELİK BAŞVURUMUZUN 50. YILDÖNÜMÜ

50 yıl önce bugün dönemin Başbakanı Adnan Menderes Türkiye’nin Avrupa’ya ilk adımını attığını söyledi. Fakat o dönem atılan adımla kalındı denebilir. Avrupa maceramızın 50 yıllık hikayesi şu şekilde özetlenebilir...

Yunanistan’ın 6 üyeden (Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda) ve adına Ortak Pazar denen bugünün Avrupa Birliği'ne tam üyelik için başvuruda bulunması Türkiye'yi harekete geçiren en önemli nedendi.

Türkiye, Avrupa'da Yunanistan'ın Türkiye aleyhine politika yapması, benzer ürünlerde komşumuzla eşit koşullarda ihracat yapabilmek ve NATO'daki konumu için başvurusunu yapmıştı.

Bugünkünün aksine bu başvuru Avrupa'da çok büyük yankı uyandırmış ve çok büyük kabul görmüştü. Almanya ve Fransa bunu kendilerinin büyük başarası olarak göstermişti.

Fakat aradan 50 yıl geçti o zaman sadece 6 üyesi (Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda) olan Ortak Pazar, artık 27 üyesi olan Avrupa Birliği oldu.

Hala birliğe kabul edilmeyen Türkiye ile müzakereler hala devam ediyor. Bugüne kadar yapılan 35 müzakere yapıldı ama sonuç değişmedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:00

İLGİLİ HABERLER