ABD: Artık farklı ülkelerde askeri darbe denemeyeceğiz

2 dk okuma
ABD: Artık farklı ülkelerde askeri darbe denemeyeceğiz

Hızlı Özet

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Demokratların bir önceki yönetiminin başında yer alan Barack Obama dönemindeki dış politikadan farklı bir tutum izleyeceklerini ifade etti.






ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Joe Biden yönetiminin dış politikada izleyeceği yol haritasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Blinken, ABD'nin farklı ülkelerde askeri darbe denemeyeceğini ve demokrasiyi ön planda tutacaklarını ifade etti.



Geçtiğimiz yılın kasım ayında gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde rakibi Donald Trump'ın önünde yarışı tamamlayan Joe Biden, dış politikada izlenecek yol haritasını belirledi.



ABD Dışişleri Bakanı Blinken, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Demokratların bir önceki yönetiminin başında yer alan Barack Obama dönemindeki dış politikadan farklı bir tutum izleyeceklerini ifade etti.



ABD'nin yeniden liderliğe döneceğini belirten Blinken, "ABD olmayınca kaos çıkıyor. Diplomasi ve iş birliklerimiz artacak" dedi.



"Askeri darbeler yapmayacağız"



Blinken, bundan sonra diğer ülkelerde darbe denemeyeceklerini açıkladı. Demokrasinin tehlike altında olduğunu vurgulayan ABD Dışişleri Bakanı, "Demokrasiyi, pahalı askeri müdahaleler ya da otoriter rejimleri güç kullanarak devirme girişimleri ile yüceltmeye çalışmayacağız. Bu taktikleri eskiden kullandık. Ancak iyi niyete rağmen başarılı olamadılar. Demokrasinin yüceltilmesine kötü bir nam kattı bunlar ve Amerikan halkına olan güveni zedeledi. Biz işleri farklı yapacağız." dedi.



"Askeri gücü diplomasi ile birlikte kullanacağız"



Biden'ın askeri güç yerine diplomasiye öncelik vereceğini anlatan ABD'li bakan, ülkesinin savaşlardan ağır dersler çıkardığını ve Amerikan halkının uzun süren ABD müdahalelerinden yorulduğunu ifade etti.



Blinken, özellikle de Afganistan ve Orta Doğu'daki müdahalelerden sonra kalıcı bir barış inşa etmede askeri gücün sınırlı bir rol oynadığını gördüklerini kaydederek, "Gelecekte askeri güç kullanmak durumunda kaldığımız zaman bunu sadece hedef ve misyonlarımız açık ve elde edilebilir ise değerlerimiz, kanunlarımız ile tutarlı ve Amerikan halkının rızası dairesinde yapacağız. Ve bunu diplomasi ile birlikte yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.



Çin ile ilişkileri "21 yüzyılın en büyük jeopolitik imtihanı" olarak tanımladı



ABD'nin Çin ile mücadelesini de önemli bir öncelik olarak sayan Blinken, Çin'in ABD ile ilişkilerini "21 yüzyılın en büyük jeopolitik imtihanı" olarak tanımladı.



Blinken, ABD'nin dünyada Rusya'dan İran'a Mynamar'dan Etiyopya'ya kadar birçok sınama ile karşı karşıya kaldığını belirterek, "Ancak Çin'in ortaya koyduğu sınama hepsinden çok farklı." dedi.



ABD'nin Çin ile ilişkilerinin gerektiğinde rekabetçi, gerektiğinde işbirliği eksenli, gerektiğinde ise hasımlık üzerinden olacağını ifade eden Blinken "Çin, istikrarlı ve açık uluslararası sisteme ve dünyayı bizim istediğimiz gibi yapan kurallar, değerler ve ilişkilere ciddi bir şekilde ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik olarak meydan okuyabilecek tek ülkedir." diye konuştu.



Blinken, iklim değişikliği ile mücadele ve yeni gelişen teknolojilere öncülük etmenin de ABD dış politikasının önemli önceliklerinden olduğuna dikkat çekti.




Bu haber 1180 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Washington'da ABD ve İran arasında görüşme! Trump: Çok iyi geçti
Dünya

Washington'da ABD ve İran arasında görüşme! Trump: Çok iyi geçti

ABD Başkanı Donald Trump, "İran ile görüşme yaklaşık bir saat önce sona erdi ve üç saat süren bir toplantıydı. Çok iyi bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Önlerinde büyük bir ülke olma potansiyeli ve diğer seçenek olarak da yok oluş var" dedi.

Habervitrini11602 Görüntüleme
Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak
Dünya

Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak

BM 81. Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Trump, konuşmasının odağına İran’ı alarak nükleer silah resti çekti. Tahran'la anlaşma için "ara seçimlerden hemen sonra" ifadesini kullanan Trump, Rusya-Ukrayna savaşının da hızlı şekilde sona ereceğini savundu.

Habervitrini11477 Görüntüleme
YPG işgalinden kurtarılan Haseke'de askeri birlikler kente konvoylarla girdi
Dünya

YPG işgalinden kurtarılan Haseke'de askeri birlikler kente konvoylarla girdi

Suriye Savunma Bakanlığına bağlı Askeri Polis birlikleri, daha önce YPG'nin kontrolünde bulunan Haseke il merkezine konvoylar halinde girerek göreve başladı. Birliklerin kentte güvenlik noktaları oluşturmaya ve görev alanlarını genişletmeye başladığı bildirildi

Habervitrini9479 Görüntüleme
Hükümet güçleri Taiz'deki stratejik noktaları geri aldı ve Husilere ağır kayıplar verdirdi.
Dünya

Hükümet güçleri Taiz'deki stratejik noktaları geri aldı ve Husilere ağır kayıplar verdirdi.

Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı Taiz Askeri Ekseni, savaş uçaklarının, valiliğin güneydoğusundaki Hayfan Bölgesi'ndeki El-Ahkoum cephesinde Husi mevzilerine, toplanma yerlerine ve araçlarına beş hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Askeri kaynakların, saldırıların Hayfan ve El-Subaiha cephelerine doğru ilerleyen takviye birliklerini hedef aldığını belirttiği ifade edildi.

Habervitrini11350 Görüntüleme