Gündem
  • 15.8.2020 17:19

ABD Başkan adayı Biden: Erdoğan'ı devirmek için Muhalefet partileri ve Kürtleri destekleyeceğiz

Biden denilen ABD Başkan adayı, utanmaz ve rezil bir açıklama yaptı. Seçildiği takdirde Türk siyasetine direk müdahele edeceğini belirten Biden, "Erdoğan'ı devirmek için ne gerikiyorsa yapmalıyız. Bunun için önce Türkiye'deki muhaliflere ve muhalefet partilerine her açıdan destek vereceğiz. Kürt ağırlıklı bir parlamento için uğraşaçağız" dedi.

ABD Başkan adayı Biden: Erdoğan'a karşı muhalifleri desteklemeliyiz

ABD Başkan adayı Biden: Erdoğan'a karşı muhalifleri Her açıdan desteklemeliyiz

ABD'de başkanlık sürecinde Donald Trump'ın en önemli rakibi olan Demokrat aday Joe Biden, Türkiye konusunda açıklamalarda bulundu.ABD'de başkanlık sürecinde Donald Trump'ın en önemli rakibi olan Demokrat aday Joe Biden, Türkiye konusunda açıklamalarda bulundu.

New York Times'a verdiği röportajda ABD dış politikasına ve Türkiye'ye dair soruları yanıtlayan Biden, Erdoğan'a karşı muhaliflerin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Biden şu ifadeleri kullandı:

"Onunla (Cumhurbaşkanı Erdoğan ile) çok zaman geçirdim. O bir otokrat. Kendisi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve çok daha fazlası. Şimdi yapmamız gerektiğini düşündüğüm şey, ona karşı farklı bir yaklaşım benimsemek. Ve muhalefet liderliğini desteklediğimizi açık bir biçimde ortaya koymak. Sürece katılmak isteyen Kürt nüfusunu parlamentoya (TBMM'ye)  entegre etmek için, ki bu süreç bir süre iyi gidiyordu, bir yol haritamız olduğunu açıkça göstermemiz gerek. Düşündüğümüz şeye dair sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Erdoğan bedel ödemek zorunda."

Biden, Türkiye'ye silah sistemleri satışı konusunda da Türkiye'nin "bedel ödemesi gerektiğini" savundu.

ABD başkan adayı Biden, Erdoğan'ın seçimle devrilmesi gerektiğini şu sözlerle savundu:

"Onun (Erdoğan) hakkında çok endişeliyim. Ama yine de benim yaptığım şekilde, onlarla (Muhalif partilerle) daha doğrudan temas kurarak Erdoğan’ı yenmeleri için cesaretlendirmeliyiz. Darbeyle değil, seçim süreciyle. Partisi İstanbul'dan atıldı. (CHP'li İmamoğlu kazandı) Peki şimdi ne yapıyoruz? Oturuyoruz ve boyun eğiyoruz."

Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.

Yapacağım en son şey, ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle en son şey. Ve onlara Kürtlerle ilgili olarak birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz üzerlerine gitmiyorlardı.

Yani şunu göstermemiz lazım. Türkiye, Rusya'ya bağımlı olmayı istemek zorunda değil. Uzun bir zaman önce o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar. Yani çok endişeliyim. Hava üslerimiz ve onlara erişimimize dair de çok endişeliyim. Bence bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek, onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmek bizim için son derece fazla iş olacak.

Özellikle Doğu Akdeniz'de petrolle ilgili faaliyetleri ve görüşülmesi uzun sürecek olan çok sayıda başka şey... Ama cevabım 'evet, endişeliyim.'"

Güncellenme Tarihi : 15.8.2020 20:42

İLGİLİ HABERLER