Dünya
  • 4.10.2005 00:03

ABD : "BÖYLE BİR ZAMANDA TÜRKİYE'YE DESTEĞİMİZİ BELİRTMENİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK"

EVRİM ÖCAL BUNN
WASHINGTON  - ABD Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yaparak, Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiklerini bildirdi ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin ileri sürdüğü NATO meselesi için de, "AB ayrı, NATO ayrı" mesajı verdi.


ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'nin, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlaması için verdiği desteği vurgulamasının önemli olduğu belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın hafta sonu AB liderleri ile telefon görüşmeleri yaparak, Türkiye'ye verdikleri desteği vurguladığını ifade etti.


Türkiye'nin müzakerelere başlaması ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen sözcü, "AB içindeki bir Türkiye'nin transatlantik ilişkiler için çok daha güvenilir bir ortak olacağına inandıklarını" söyledi. Türkiye'nin AB üyeliğinin bölgede barış ve refah için de yararlı olacağını düşündüklerini belirten McCormack, "Ancak bu, sonunda AB'nin vereceği bir karar olacak" dedi.


Öte yandan, AB çerçevesinde alınacak kararların, NATO bünyesinde alınacak kararları etkilememesi gerektiğine inandıklarını söyleyen McCormack, "NATO ile ilgili kararlar, NATO üyelerine bırakılmalı" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos ile telefon görüşmesinde bulunduğunu söyleyen ABD'li sözcü, 2 yetkilinin NATO meselesini de kısaca tartıştıklarını belirtti. McCormack, "Demokratik bir transatlantik birliğin parçası olacak bir Türkiye'nin hem AB, hem ABD için çok daha olumlu olacağına inanıyoruz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER