Gündem
  • 6.10.2008 16:27

ABD BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞRILDI

Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne düzenlenen terör saldırısının ardından, Ankara, Amerika Birleşik Devletleri ve Irak nezdinde peş peşe girişimlerde bulunuyor.
Türkiye, tepkisini ve taleplerini, Washington Büyükelçiliği kanalıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne iletmişti. Bir girişim de Ankara’da yapıldı.
Edinilen bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan tarafından Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Görüşmede, Wilson’a, son saldırının Türk kamuoyunda doğurduğu tepki anlatıldı. Büyükelçiye, “Amerika Birleşik Devletleri’nden daha yakın işbirliği istiyoruz” mesajı verildi. Müsteşar Apakan, Wilson’a, Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin terör örgütü PKK’ya karşı arzulanan ölçüde işbirliği yapmadığını da söyledi.
Irak’a da nota veren Ankara, olayın faillerinin yakalanmasını ve tekrarının önlenmesi için gerekli tedbirleri almasını talep etmişti.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yaptığı, Irak, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında oluşturulan üçlü güvenlik komitesinin derhal toplanması önerisine ilişkin değerlendirmeler ise sürüyor.
Ankara, öneriyi henüz reddetmemiş olsa da, üçlü mekanizmaya çok da sıcak bakmıyor. Türkiye, aynı şeylerin tekrar denenmesini değil, bir an önce somut adımlar atılmasını istiyor.

NTV

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:41

İLGİLİ HABERLER