Dünya
  • 1.4.2020 12:20

ABD’deki araştırma: Koronavirüs 8 metreden bulaşabiliyor

ABD’de yapılan bir araştırma sonucu, koronavirüsün bulaşmaması için gerekli olan 1,5 metrelik uzaklığın güncel olmadığı, gerçek rakamın 8 metre olduğu, ayrıca parçacıkların ve damlacıkların saatlerce havada kalabildiği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) saygın eğitim kurumlarından MIT'nin (Massachusetts Institute of Technology) yaptığı araştırma bilim dünyasında kafaları karıştırdı.

Akademisyen Lydia Bourouiba, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bulaşmaması için gerekli olan 1.5 metrelik uzaklık uyarısının güncel olmadığını söyleyerek, "Öksürük ve hapşırık sayesinde virüs 8 metre uzağa gidebiliyor." dedi.

“1930’lardan kalma teknikle yapıldı”

Dünya çapında 858 binden fazla insanı hasta eden ve 42 binden fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüsü ile ilgili çarpıcı bir iddia ABD’nin saygın eğitim kurumlarından MIT’den geldi.

MIT’de doçent doktor olarak çalışan Lydia Bourouiba, koronavirüs salgını patlak verdiği dönemde uzmanların, “Virüs havadan bulaşıyor ve 1.5 metre uzaktaki insana yapışabiliyor” açıklamasını eleştirdi. Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde (Journal of the American Medical Association) yayınlanan makalesinde Bourouiba, virüsün 1.5 metre gidebileceğine dair tahminin 1930’lardan kalma teknik ve modellemelerle yapıldığını öne sürdü.

“8 metreye kadar yayılabilir”

Kariyerinde salgın hastalıkların bulaşması ve öksürük ve hapşırığın dinamiklerini yıllardır çalışan Bourouiba, koronavirüsünün de 8 metreye kadar yayılabildiğini ve saatlerce kalabildiğini söyledi. Bourouiba’nın arşatırmasında, “Patojenik partikül ve damlacıklar, boyutlarına bakılmaksızın 8 metreye kadar ilerleyebilir” dedi.

“Saatlerce havada kalabilir”

Bourouiba, bu parçacık ve damlacıkların bir yere bulaşmasının yanı sıra saatlerce havada kalabileceğini aktardı. Hazırlanan raporda, “Çin’de yapılan araştırmalarda virüs parçacıkları, Covid-19 hastalarının hastane odasındaki havalandırma sisteminde bile bulundu.” ifadesi kullanıldı.

Bourouiba, “Şu an hazırlanan koronavirüsü rehberlerinin çok basitleştirilmiş olmasından ve müdahalenin etkisini azaltacağından korkuyorum.” dedi.

Trump’ın danışmanından tepki geldi

Fakat MIT tarafından hazırlanan bu rapora ilk tepki ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsüyle mücadele ekibinde de yer alan ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci’den geldi.

Fauci, “Bu araştırma korkunç bir şekilde yanlış yönlendiriyor. Kusura bakmayın ama bu araştırmanın yanlış yönlendirmesi beni çok rahatsız etti” dedi. Fauci, “Virüsün bu kadar uzak bir mesafeye gitmesi için çok ama çok güçlü bir şekilde hapşırmak ve öksürmek gerekir. Akademisyenin uyguladığı modelleme pratik değil” dedi.

Güncellenme Tarihi : 1.4.2020 12:22

İLGİLİ HABERLER