Gündem
  • 30.10.2019 08:44

ABD Ermeni soykırımı iddialarını tanıyan tasarıyı kabul etti

Türkiye Cumhuriyeti'nin 96. yıl dönümünde ABD Kongresi'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi, skandal bir karara imza attı. Mecliste Ermeni Soykırımı karar tasarısını nihai oylamaya götüren usul oylaması 11'e karşı 405 oyla kabul edildi.

Türkiye'nin Suriye'deki operasyonunun başlamasının ardından harekete geçen ABD Temsilciler Meclisi, Ermenilere 1915 olayları sırasında soykırım yapıldığı iddiasını onaylayan bir karar tasarısını kabul etti. Temsilciler Meclisi'nde, Ermeni Soykırımı oylaması 11'e karşı 405 oyla kabul edildi. Tasarı en yakın zamanda ABD Senatosu'nda oylamaya sunulacak.

11 Nisan'da, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı ve California vekili Demokrat Adam Schiff'in sunduğu karar tasarısında, "Temsilciler Meclisi'nin Ermeni soykırımını tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü" ifade edilmişti.

Trump'ın yasayı onaylaması veya reddetmesi için 10 günü var

Kongre'nin diğer kanadı olan Senato'da da ilgili komiteye verilen yasa tasarısı, görüşüldükten sonra Senato'da oylanması için bir tarih belirlenecek. Eğer Senato tasarıyı olduğu gibi kabul ederse Başkan'a gidecek.

Değişiklik yapmak isterse tasarı yeniden Temsilciler Meclisi'ne gönderilerek burada yeniden ele alınacak. En nihayetinde hem Temsilciler Meclisi hem Senato'da oylanan tasarı, onay için Başkan'a gidecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, tasarıyı onaylaması ya da veto etmesi için 10 günü olacak. ABD anayasasına göre, Başkan tarafından veto edilen bir tasarının Kongre'nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında üçte iki çoğunlukla bir daha kabul edilmesi halinde, veto da geçersiz kılınıyor.

"Bağlayıcılığı bulunmuyor"

Türkiye Cumhuriyeti'nin 96'ncı yıl dönümünde ABD Kongresi'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi'nin aldığı Ermeni Soykırımı tasarısının kabulü kararının bağlayıcılığı bulunmuyor ancak Kongre'nin bu konudaki yaklaşımını yansıtıyor.

Güncellenme Tarihi : 30.10.2019 09:16

İLGİLİ HABERLER