Sağlık
  • 4.10.2005 00:03

ABD KANSER ENSTİTÜSÜ KANSERE KARŞI YENİLMESİ GEREKEN BİTKİLERİ AÇIKLADI

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü, prostat kanserine karşı yeni bir diyet programı geliştirerek kamuoyuna tanıtmaya başladı. Diyette beslenme alışkanlığıyla doğrudan bağlantılı olduğu bildirilen prostat ve kalın bağırsak kanserini engellemek için, bol bol karnabahar, brüksellahanası ve balık yenmesi öneriliyor.

Kanserli hastaların ölüm olasılığını azaltmak için kendilerine sürekli olarak ne yiyeceklerini sormaları üzerine ABD Ulusal kanser Enstitüsü, ‘Daha Sağlıklı Olmak İçin Günde 5-9 Öğün Yiyin’ başlıklı bir diyet programı yayınladı. Başlıktaki rakamlar meyve ve sebze öğünlerini temsil ediyor. Prostat Kanseri Vakfı’nın da ayrıca ayrıntılı bir antikanser diyeti bulunuyor.

HİÇBİR ZARARI YOK

Söz konusu diyetlerin işe yaradığı kesin olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, zararlı da değil. Bu nedenle çok sayıda insan, hasta olmadığı halde, beslenme alışkanlıklarını sebze ve meyve ağırlıklı olarak değiştiriyor. Daha az kırmızı et, daha az yağ, daha fazla balık, daha fazla sebze ve meyveden oluşan diyetler kansere iyi gelmese bile en azından kalp rahatsızlıklarından koruduğu için tercih ediliyor.

NEDEN KÖTÜ BESLENME

Birçok bilim adamı, bu konuda kanıt beklemeden diyeti uygulamayı öneriyor. Colorado Üniversitesi’nden Dr. Tim E. Byers, kanser hastalıklarının yüzde 20’sine kötü beslenmenin neden olduğuna inanıyor ve bunu kanıtlamak üzere yeni bir araştırmada görev almaktan heyecan duyacağını belirtiyor. Dr. Byers, ‘Doğru gıda seçiminin kanser riskini azaltacağından eminim’ diyor.

ABD Prostat Kanseri Vakfı Başkanı Leslie Michelson, yeni diyet programıyla birlikte kanser olmadığı halde beslenme alışkanlığını değiştirdiğini açıkladı. 54 yaşındaki Michelson, daha önce tatlarından nefret ettiği için yemediği karnabahar, brüksellahanası ve brokoli gibi sebzeleri şimdi haftada üç-dört kez yiyor. Daha önce çok nadir balık yediği halde, şimdi haftada üç kez balık, haftada en az iki kez de domates püresi yiyor.

Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Dr. Arthur Schatzkin, ‘Prostat kanserine karşı bu diyetin çok işe yaradığına eminim’ dedi.  

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER