Dünya
  • 16.3.2018 00:25

ABD Münbiç anlaşmasından da caydı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Ankara ile Washington’ın terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi için anlaştığı yönündeki açıklamalarına mesafeli yaklaştı. ‘Bizim anlayışımız bu değil’ diyen Sözcü Nauert, Türk hükümeti ile Menbiç’e ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söylemekle yetindi. Nauert, elinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’i kuşattığına dair haberleri teyit edecek bir bilgi olmadığını da söyledi.

HÂLÂ ANLAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Nauert, ‘Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu önceki ABD ile Menbiç’in YPG’den temizlenmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Sizin de anlayışınız bu yönde mi?’ şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:

‘Bizim anlayışımız bu değil. Şu noktada Türk hükümetiyle pek çok görüşme yapıyoruz. Geçen hafta burada 1.5 gün süren toplantılar yapıldı. Hala Türkiye ile bir anlaşmaya varmak için çalışıyoruz.’

ATEŞKES AFRİN’İ KAPSIYOR ISRARI

TSK’nın Suriye’de Afrin’i kuşattığına ilişkin haberleri de değerlendiren Sözcü Nauert, şu anda ellerinde bunu doğrulayacak bir bilgi olmadığını kaydetti. ABD’nin Afrin’de olmadığını hatırlatan Nauert, ‘Ancak bu durum dikkati DEAŞ ile mücadeleden dağıtıyor’ diye yineledi.

Nauert’in yinelediği bir diğer husus da BM tarafından Suriye’de ilan edilen ateşkesin Afrin dahil bütün alanları kapsadığına ilişkin vurgu oldu. Nauert, ABD’nin bu yaklaşımında bir değişiklik olmadığını savundu.

BRUNSON İÇİN KESİNLEŞEN BİR CEZA YOK

İzmir’deki başsavcılığın FETÖ davasından tutuklu Amerikalı Pastör Andrew Brunson’a 35 yıl hapis cezası öngören iddianamesi de ABD Dışişleri Sözcüsüne yöneltilen sorular arasındaydı. Amerikan yönetiminin Brunson davasını yakından takip ettiğini hatırlatan Nauert, ‘Şu noktada kesinleşen bir ceza yok. O nedenle de hukuki sürecin önünde geçecek değerlendirmeler yapmak istemem’ dedi.

TÜRK KAHVESİ ESPRİSİ

Nauert Türkiye ile soruları yanıtlarken espriler yapmayı da ihmal etmedi. Çarşamba günü Washington’a İstanbul’dan aktarmalı olarak Türk Hava Yolları ile uçtuğunu anlatan Nauert, İstanbul’u değil sadece havalimanını gördüğünü belirtti. Bazı Türk gazetelerini okuduğunu söyleyen Nauert, ‘Uçakta Türk kahvesi de içtim ama normaldeki kadar koyu bir Türk kahvesi değildi. Bu konu üzerinde çalışmak isteyebilirler’ diyerek gazetecileri güldürdü.

 

 

Pentagon'dan flaş açıklama: Menbiç'e sevkiyat yaptık

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth F. McKenzie, ABD'nin Menbiç'teki terör örgütü üyelerine takviye yaptığını söyledi.

Korgeneral McKenzie, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White ile haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

McKenzie, Fırat Vadisi'nin güneyinde ABD öncülüğündeki koalisyon operasyonlarına destek veren bazı SDG (PYD/PKK paravanı) unsurlarının Afrin'e gittiğini, bunun da DEAŞ karşıtı operasyonları yavaşlattığını belirtti.

İLERLEMEMİZ YAVAŞLADI

ABD'li komutan McKenzie, "DEAŞ'ın ivme kazandığını söyleyemem ancak bunun yerine (DEAŞ'ın) kaçınılmaz sonu, sıradan kuvvetlerin ayrılmasından değil de bazı liderlerin kuzeye geri dönmesinden dolayı yavaşladı. Dolayısıyla ilerlememiz yavaşladı." dedi.

Bölgede çatışmaların sürdüğünü dile getiren McKenzie, gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi.

YPG/PKK unsurlarının Afrin'e gitmesinden dolayı ABD'nin bölgede herhangi bir ayarlama yapıp yapmadığına ilişkin soruyu McKenzie, şöyle yanıtladı.

MENBİÇ'E SEVKİYAT YAPTIK

"Sahadaki komutanlarımız her zaman savaş alanından olup bitenlerle ilgili değerlendirme yapıyorlar. Bu taktiksel detaylar elimde yok ancak şunu söyleyebilirim. Kendi kuvvetlerimizin güvenliğini sağlamak üzere muhtemelen hem güneye hem de Menbiç'e bazı sevkiyatlar yaptık."

AA muhabirinin "Afrin'e giden unsurlar konusunda SDG'nin ABD ile konuşup konuşmadığını ve en son Afrin'e giden bin 700 YPG/PKK'lının ABD'nin izni ve onayıyla gidip gitmediğine" ilişkin sorusuna McKenzie, "Onlarla iyi iletişimimiz devam ediyor. Bu konuyu konuştuk ve bu tekrar konumlandırma kararı onların." yanıtını verdi.

"RUSYA, ESED KIYIMLARININ SUÇ ORTAĞI"

Pentagon Sözcüsü Dana White da Rusya'nın Beşşar Esed rejimini desteklediğini ve Esed'in Suriye'deki katliamlarına ortak olduğunu ifade etti.

Doğu Guta'daki insani dramın, iç savaşın başka bölgelerinde yaşananlara da ayna tuttuğunu kaydeden White, "Rusya kendi ateşkesini kabul ediyor ancak masum sivilleri öldürmeye devam eden bir rejimi desteklemeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

White, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakan Mattis'in de (ABD Savunma Bakanı) bu hafta başında ifade ettiği gibi Rusya ya yetersiz kalıyor veya yasa dışı suç işliyor veya ikisi de. Rusya Esed rejimini ayağa kaldırıyor, El-Kaide bağlantılı teröristleri Suriye'de hedef almıyor. Rusya, Suriye'de sivil kayıplarını durdurabilir. Bunun yerine ikiyüzlülükleri masum insanlarının hayatlarını kaybetmesini körüklüyor. Ruslar Esed'e kasten karşı çıkmıyor. Böylece Doğu Guta'daki kıyım devam ediyor. Rusya Esed'in kıyımlarının ortağıdır."

White, Rusya'ya yönelik Esed rejiminin sivil katliamları durdurması konusunda çağrısını yineledi.

Bir gazetecinin "Rejimin sivil katliamlarının durdurulması için sözden öte insanların yapacağınıza inanması gereken birşey var mı? sorusu üzerine White, Esed rejiminin kimyasal silah kullanmasının kendisi için sakıncalı olacağını söylemekle yetindi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2018 00:27

İLGİLİ HABERLER