Dünya
  • 27.2.2022 23:57

ABD: Rusya'nın nükleer adımı gerginliği artırıcı

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD'li savunma yetkilisi, gazetecilere, Rusya'nın nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan "caydırıcı güçlerini" özel savaş görevi durumuna geçirmesini değerlendirdi.

ABD yönetimi, Rusya'nın nükleer silahlar, nükleer enerji, ve hipersonik füzeleri de kapsayan "caydırıcı güçlerini" özel savaş görevi durumuna geçirmesini, "gereksiz ve gerginliği artırıcı bir adım" olarak nitelendirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD'li savunma yetkilisi, gazetecilere, Rusya'nın nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan "caydırıcı güçlerini" özel savaş görevi durumuna geçirmesini değerlendirdi.

ABD'nin bu adımı yeni öğrendiğine ve önceden herhangi bir istihbaratı olmadığına değinen yetkili, "Bu adımın gereksiz ve gerginliği tırmandırıcı olduğuna inanıyoruz, çünkü Rusya hiçbir zaman Batı'nın ya da NATO'nun tehdidi altında olmadı." yorumunda bulundu.

Yetkili, ABD'nin elinde kendisini nükleer saldırılara karşı savunacak imkanların da olduğunu sözlerine ekledi.

- Psaki: "Tüm bu adımlar, Putin'in uydurmalarının bir parçası"

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de ABC televizyonunda katıldığı yayında, Rusya'nın son adımını değerlendirdi.

Rusya'nın hiçbir zaman NATO ya da Ukrayna tehdidi altında olmadığının altını çizen Psaki, "Tüm bu adımlar, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in uydurmalarının bir parçası ve biz buna karşı duracağız. Bizim kendimizi savunma kapasitemiz var ama Putin'in yaptıklarına da karşı çıkmalıyız." ifadelerini kullandı.

Psaki, Rusya'ya Ukrayna saldırısının bedelini ödetmek için her adımı atacaklarını ve gerekirse enerji sektörünü de hedef alacaklarını sözlerine ekledi.

Hipersonik füze nedir?

Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir. Subsonik füzeler ve süpersonik füzelerden de kısaca bahsetmek gerekirse; subsonik füzeler yaklaşık 0,9 mach hıza sahip olan füzelerdir.

Nükleer silah nedir, etkileri nelerdir?

Nükleer silahın fiziksel etkileri, morötesi ışık patlaması, elektromanyetik atma, sıcaklık, basınç ve iyonlaştırıcı radyasyon olarak sıralanabilir. Bombanın atıldığı merkez noktasına yakın bir yerde dışarıda olan insanların ilk fark edecekleri etki bir ışık patlamasıdır.

Dünyanın nükleer silaha sahip devletleri.

Nükleer silah sahibi ülkeler: Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca nükleer silaha sahip devletler (ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Rusya) Nükleer silaha sahip diğer devletler (Hindistan, Kuzey Kore, Pakistan)

Güncellenme Tarihi : 27.2.2022 21:44

İLGİLİ HABERLER