ABD, Türkiye'nin Suriye’den çıkmasını mı istedi? İşte o sözler

2 dk okuma
ABD, Türkiye'nin Suriye’den çıkmasını mı istedi? İşte o sözler

Hızlı Özet

Maenza, kendisine mal edilen konuşmalar ile ilgili, “böyle bir açıklamam yok” derken, USCIRF olarak Washington yönetimine Rojava ve Suriye hakkındaki önerilerini rapor halinde sunduklarını, bu öneriler arasında, Türkiye’ye Suriye’den çekilmesi talebinin de bulunduğunu dile getirdi.






İşte yanıtı; ABD, Ankara’dan Suriye’den çıkmasını mı istedi?



ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Washington yönetiminin Suriye’den çekilmesi için Türkiye’ye talepte bulunduğu şeklindeki iddiaları dolaylı bir şekilde reddederek, “Türkiye ile Suriye ihtilafına siyasi bir çözüm getirme konusunda ortak çıkarları paylaşıyoruz” dedi.



Rûdaw Washington muhabiri Roj Ali Zalla, “ABD, Türkiye’den Suriye’yi terk etmesini istedi” iddialarını ABD Dışişleri Bakanlığına sordu.



Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden gönderilen “16 Ocak 2021” tarihli yanıtta, “Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, Suriye ihtilafına siyasi bir çözüm getirme konusunda ortak çıkarları paylaşıyor. Ankara ve bölgedeki ortaklarımızla istişare etmeye ve işbirliği aramaya devam ediyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının sürdürülmesini ve buna saygı gösterilmesini güçlü bir şekilde destekliyoruz” denildi.



Sözcü, ABD’nin, Türkiye'yi “değerli bir müttefik ve dost olarak” gördüğünü, uzun süreli işbirliği ve ortaklığı güçlendirmek için fırsat aradığınını kaydetti.



Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, çatışmadan kaçan 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye verdiği destek için Türkiye’ye minnettar olduklarını belirtti.



Geçtiğimiz günlerde Suriye ve Rojava medyasında ABD’nin Türkiye’den bu ülkeyi terk etmesini istediği ileri sürüldü.



Söz konusu iddialar, son zamanlarda Rojava’yı ziyaret eden ABD Uluslararası Din ve İnanç Özgürlüğü Komitesi (USCIRF) Komiseri Nadine Maenza’nın sözlerine dayandırıldı.



“Böyle bir açıklamam yok”



Konu hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Nadine Maenza, Rojava’ya ABD hükumetinin temsilcisi olarak gitmediğini, özel bir ziyaretle gittiğini söyledi.



Maenza, kendisine mal edilen konuşmalar ile ilgili, “böyle bir açıklamam yok” derken, USCIRF olarak Washington yönetimine Rojava ve Suriye hakkındaki önerilerini rapor halinde sunduklarını, bu öneriler arasında, Türkiye’ye Suriye’den çekilmesi talebinin de bulunduğunu dile getirdi.



Nadine Maenza, Bdien yönetiminin bu önerilere şu ana kadar resmi bir yanıt vermediğini de ekledi.




Bu haber 963 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Devrim Muhafızları: 'Çok sayıda ABD askeri öldürüldü...' Amazon tesisleri imha edildi
Dünya

Devrim Muhafızları: 'Çok sayıda ABD askeri öldürüldü...' Amazon tesisleri imha edildi

İran Devrim Muhafızları, Ürdün'de ABD askerlerinin kullandığı bir tesisi hedef aldığını bildirdi. Saldırıda çok sayıda ABD askerinin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Bahreyn'e yönelik füze ve İHA saldırıları da düzenleyen Devrim Muhafızları, bölgede ABD'li Amazon şirketine ait altyapının yok edildiğini kaydetti.

Habervitrini10477 Görüntüleme
Trump: Netanyahu ABD'de asla tutuklanmayacak!
Dünya

Trump: Netanyahu ABD'de asla tutuklanmayacak!

New York Belediye Başkanı Zohran Mamdani'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için kente gelmesi halinde Netanyahu'nun tutuklanması gerektiği yönündeki açıklaması tartışma çıkardı. ABD Başkanı Trump ise İsrail Başbakanı'na sahip çıkarak, "ABD'de bulunduğu süre boyunca hiçbir şekilde tutuklanmayacak" ifadelerini kullandı.

Habervitrini12123 Görüntüleme
Yunan gemileri isabet aldı! Hürmüz Boğazı'nda yangın çıktı
Dünya

Yunan gemileri isabet aldı! Hürmüz Boğazı'nda yangın çıktı

Hürmüz Boğazı'ndan Umman kara sularını kullanarak geçmek isteyen 2 Yunan gemisi isabet aldı. Atina yönetimi gemilerin birinde yangın çıktığını bildirdi. İran ise gemilerin su yolunda bulunan mayınlara çarparak infilak ettiğini belirtti.

Habervitrini11235 Görüntüleme
Yunan Bakan haddini aştı! Türkiye'yi hedef alıp provokasyona soyundu
Dünya

Yunan Bakan haddini aştı! Türkiye'yi hedef alıp provokasyona soyundu

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıl dönümünde Türkiye’yi hedef alan küstah bir paylaşıma imza attı. Barış Harekâtı’nı "işgal" olarak niteleyen Yunan Bakan, "Yunan ordusu için Kıbrıs yakındır" sözleriyle Ege ve Doğu Akdeniz'de açıkça provokasyona soyundu.

Habervitrini14212 Görüntüleme