Dünya
  • 8.8.2014 21:31

ABD uçakları IŞİD'i lazer güdümlü bombalarla vurdu

Basra Körfezi'nden kalkan ABD savaş uçakları Irak'ta Kürt Bölgesi'nin başkenti Erbil'e yaklaşan IŞİD'in, aralarında Mahmur'un da olduğu mevzilerini bombalıyor. Beyaz Saray, operasyonun sona ermesinin sahadaki duruma bağlı olduğunu açıkladı.

El Kaide’den kopan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak'ın kuzeyinde birçok bölgeyi elinde tutuyor.[Fotoğraf: AFP-Arşiv]

Pentagon, Sincar'ın ardından Mahmur'u da ele geçiren ve Erbil'e yaklaşan Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) mevzilerinin Amerikan uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı.

ABD'ye ait lazer güdümlü iki F/A-18 savaş uçağı Erbil yakınlarındaki IŞİD mevzilerini 225 kilogram bombayla vurdu.

Beyaz Saray, Irak'ta yeni hükümet kurulur ve talepte bulunursa askeri desteği artıracaklarını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, operasyonların bitmesi için herhangi bir süre öngörülmediği ve bunun sahadaki duruma bağlı olduğu belirtildi.

Mahmur'a bombardıman

ABD uçaklarının hedefindeki bölgeler arasında IŞİD'in ele geçirdiği Mahmur kenti de var. Al Jazeera'ye konuşan yerel kaynaklar, uçakların kentin merkezindeki IŞİD mevzilerini bombaladığını ancak bombardımana rağmen IŞİD üyelerinin hâlâ Mahmur'da olduğunu söyledi.

Kentte, PKK'lılarla IŞİD üyeleri arasında da yer yer çtışmalar yaşanıyor. PKK'lı bir grup IŞİD'in karargah olarak kullandığı bir noktaya saldırı düzenledi. Çıkan çatışmada 4 IŞİD üyesi ölürken, IŞİD'e ait 4 araç da tahrip edildi. PKK'lı grup daha sonra geri çekildi.

Uçaklar Basra'dan, talimat CENTCOM'dan

Pentagon, IŞİD mevzilerini bombalayan uçakların Basra Körfezi'nde bulunan USS George H.W. Bush uçak gemisinden kalktığını duyurdu.

Washington Post gazetesine göre, ABD Savunma Bakanlığı, saldırı emrinin Başkan Obama'nın talimatının ardından ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından verildiğini açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da faaliyetlerden sorumlu. CENTCOM'un Türkiye'de ise herhangi bir merkezi bulunmuyor.

Erbil'deki Al Jazeera muhabiri Jane Arraf, IŞİD üyelerinin, peşmerge güçlerinin çekilmesinin ardından ABD yapımı bazı silahlara el koyduğunu ve Washington yönetiminin bu durumla da ilgilendiğini söyledi.

ABD Başkanı Obama, perşembe günü Amerikan ordusuna gerektiğinde IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenleme yetkisi vermişti. Obama “Erbil’e tehdit artarsa IŞİD havadan vurulacak” dedi.

Acil toplanan BM Güvenlik Konseyi de IŞİD'i kınadı ve uluslararası destek çağrısı yaptı.

THY, Erbil seferlerini iptal etti

Türk Hava Yolları, güvenlik riski nedeniyle Erbil uçuşlarını ikinci bir duyuruya kadar iptal ettiğini açıkladı. ABD Federal Havacılık İdaresi de, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, Amerikan havayolu şirketlerinin Irak hava sahasında uçmasını yasakladı.

İngiltere: Erbil'i terk edin

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Kürt Bölgesi'nde yaşanan çatışmalar nedeniyle İngiliz vatandaşlarına Erbil'in de içinde olduğu civar bölgeleri terk etmesi çağrısında bulundu.

Bakanlığın açıklamasına gerekçe olarak bölgedeki güvenlik koşullarının kötüleşmesi gösterildi.

IŞİD Sincar'a takviye yapıyor

IŞİD örgütü cuma günü Kerkük kırsalında bulunan bazı güçlerini Musul'un Sincar ilçesine kaydırmak üzere geri çekti.

Kerkük'ün ilçelerinden sorumlu polis müdürü Tuğgeneral Serhad Kadir, "IŞİD'e bağlı bazı güçler, Kerkük'teki Reşadiye ve Havice bölgelerinden çekilerek Peşmerge güçleriyle yoğun çatışmaların yaşandığı Musul'un Sincar ilçesine yöneldi" dedi.

IŞİD, Yezidilerin "Şengal" diye adlandırdıkları Musul'un Sincar ilçesini 3 Ağustos'ta ele geçirmişti.

IŞİD'in saldırısı üzerine Peşmerge çekilmek zorunda kalırken, binlerce Yezidi, Sincar Dağı'nda mahsur kalmıştı.

Aralarında AFAD ve Kızılay'ın da gıda kolilerinin bulunduğu yardımlar, helikopterlerle dağdaki Yezidilere ulaştırılmıştı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:41

İLGİLİ HABERLER