Dünya
  • 25.5.2004 02:11

ABD YALANDA DA SÜPER!..

ABD'nin, Irak'ta 45 kişinin öldüğü saldırıyı, "Düğünevi'ni değil, teröristleri vurduk" yalanı da iflas etti. Amerikan jetlerinin düğünde eğlenen masumlara saldırdığını kanıtlayan şok kaset ortaya çıktı. Irak'ın Ramadi şehri yakınlarında ABD'nin yabancı savaşçıları hedef aldığını iddia ettiği saldırıdan görüntüler ortaya çıktı. 45 kişinin öldüğü, silahsız topluluğun tüm suçu düğünde eğlenmekti

YALANCININ MUMU SÖNDÜ AMERİKA'nın yalanını Associated Press Ajansı'nın ele geçirdiği bir video kaset bütün dehşetiyile gözler önüne serdi. Kasette, 13'ü çocuk 45 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombardımandan önce bir çadırda eğlenen çou çocuk Iralılar'ın görüntüleri yer aldı. Düğün alayının kornalar çalarak gelişi ve davetlilerin şarkıcı Hüseyin El Ali'nin söylediği şarkılarla oynamaları da ekranlara yansıdı.

ŞARKICI VE KAMERAMAN DA ÖLDÜ

SALDIRIDAN sonraki görüntülerde ise yıkılan çadır, etrafa dağılmış müzik aletleri, yemek kapları ve düğün için süslenen çadırda kullanılan dekoratif eşyalar göze çarptı. Bombardımanda ölen Iraklılar arasında, şarkıcı El Ali'nin de olduğu açıkça seçildi. Düğün görüntülerini çeken kameramanın da öldüğü, ABD'nin foyasını ortaya çıkaran kaseti, damadın bir yakınının ajansa ulaştırıldığı bildirildi.

Associated Press ajansı, çarşamba günü Amerikan savaş uçaklarının düzenlediği saldırıda düğün alanının hedef alınıp alınmadığına açıklık kazandırabilecek bir video kaset elde etti. 45 kişinin ölümüne yol açan bombardımandan önce çekildiği belirtilen görüntülerde, düğüne katılanların çadır içinde müzik eşliğindeki eğlenceleri görülüyor. ABD işgal güçleri bölgede bir düğün olmadığını ve yabancı savaşçıların hedef alındığını iddia etmişti. Oysa kasette, Bağdat’ın ünlü düğün şarkıcılarından Hüseyin El Ali tarafından söylenen şarkılarla eğlenen konuklar bulunuyor, bunların arasında çok sayıda çocuk da görülüyor. Bombardımandan sonraki gün çekilen görüntülerde de yer alan cesetler arasında Hüseyin El Ali’nin de olduğu açıkça seçiliyor. ABD, bölgenin düğün için dekore edildiğini gösteren bir ipucu olmadığını ve yapılan araştırmalarda, müzik aleti ve benzeri malzemelere rastlanmadığını açıklarken, saldırıdan bir gün sonra kaydedilen görüntülerde, patlama sonrasında çadırın etrafına saçılmış müzik aletleri, yemek kapları ve dekoratif eşya göze çarpıyor. Associated Press ajansı, saldırıdan kurtulanlardan aldığı bilgiler ışığında, ölen 13 çocuktan 10'unun ismini belirlerken, çocuklardan 5'inin cesedi, ertesi günkü çekimlerde yer alıyor.

EKSİK RAPOR

Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, Ebu Garib hapishanesindeki işkence skandalına ilişkin rapordan en az 2 bin sayfalık kısmı, Amerikan Senatosu'na vermediği ortaya çıktı. Amerikalı Tümgeneral Antonio Taguba tarafından hazırlanan ve işkence skandalının boyutlarını açığa çıkaran rapor, ABD Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ne de gönderilmiş ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, bu komitedeki oturumda konuyla ilgili soruları yanıtlamıştı.

Pentagon sözcüsü Lawrence Di Rita, Senato'ya giden raporun kopyasında 2 bin sayfanın eksik olmasını, ''bilgisayar hatasına'' bağladı ve ''Elbette, kongreye sağlanan raporda eksiklik varsa, bu gözden kaçırma yüzündendi'' dedi. Raporun orijinal halinin 6 bin sayfa olduğu belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:16

İLGİLİ HABERLER