Yaşam
  • 29.4.2007 10:20

ABD YEMEK DERGİSİ İSTANBUL'A 17 SAYFA AYIRDI

ABD'nin 1 milyon 200 bin tirajlı ünlü yemek kültürü dergisi ''Bon Appetit'', Mayıs ayı sayısında İstanbul'a 17 sayfa yer ayırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, ''Enine Boyuna İstanbul'' başlığıyla yayınlanan yazı, ''Bu büyüleyici Türk şehrinin bütün baharatçıları, saray restoranları ve mahalle meyhaneleri, size tüm coğrafyanın lezzetini tadabilme imkanını veriyor'' şeklinde başlıyor.

Batı ile Doğu'nun ve modern ile eskinin birleştiği yer İstanbul'daki lezzet yolculuğundan söz eden yazıda, sık sık İstanbul betimlemelerine yer veriliyor ve İstanbul'un o eşsiz manzarası karşısında unutulmaz anlar yaşandığı aktarılıyor.

-İSTANBUL'UN TİMES SQUARE'İ-

GQ, Travel-Leisure ve The New York Times gibi birçok önemli dergide yazıları yer aldığı bildirilen Lee Smith'in kaleme aldığı tanıtım yazısında yer alan İstanbul betimlemeleri şöyle:

''Kalabalıktan kurtulup bütün bir şehrin panoramik olarak görülebildiği restoranın terasına çıkıp Sultanahmet Camii, Süleymaniye, Ayasofya ve Topkapı Sarayı gibi görkemli mimari şaheserlerin ay aşığında yansıyan kurşuni kubbeleri ve minareleri ile sonlanan ufkun doyumsuz manzarasına bakarken, buradan bile Sultanahmet Camii'nin silüeti üzerinde uçan martıları görebildiğimi hayal ediyorum. İstanbul'un Times Square'i ve Greenwich Village'i İstiklal Caddesi'nin uçsuz bucaksız derinliğine doğru yapılan yürüyüşte, sabahın 02.00'si olmasına rağmen caddenin hareketliliği karşısında şaşkınız.

Hemen arkamızdaki restoranın göz kamaştırıcı modernliği ile bu muhteşem ufkun birleşmesi aklınızın alamayacağı ve sizi baştan çıkarıcı bir anı yaratıyor. İşte bu an, bütün coğrafyanın en güzel yemekleri ile zıtlıkları içerisinde barındıran bu güzel şehirde geçirdiğim bir haftanın en unutulmaz anlarından biriydi.''

-MEDENİYETİN KAVŞAĞI İSTANBUL-

Smith yazısında, İstanbul'da geçirdiği bir hafta boyunca, yemeklerin, şehrin çağdaş ve farklı etnik ve çok kültürlü tarihinin gururunu sezinlediğini ifade ederek, Türkiye'nin Asya'yı Avrupa'ya bağlayan medeniyetin kavşağında olduğunun altını çiziyor ve yemeklerdeki Yunan, Fars ve Arap etkisinin İstanbul'un imparatorluk geçmişini anlattığını kaydediyor.

Fatih Kadınlar Pazarı, Beyoğlu, Çırağan, Ulus, Kapalı Çarşı'da bulunan bazı restoranlar hakkında da bilgiler veren Smith, yemek kültürü ve Türkiye'nin geleneksel-modern izler bağlamında Osmanlı medeniyeti ile mevcut ilişkisi üzerinden değerlendirmelerde bulunuyor.

Lee Smith, deniz ürünleri meraklılarına da seslenerek, Boğaz'da yakalanan balıkların tazeliğinin onların ilgisini çekebileceğini belirtiyor.

Yazının sonunda ise ''Görülen o ki İstanbul ünlü yemeklerle dolu ve ben sadece bu çeşitliliğe bir giriş yapabildim'' diyen Smith, hiç kimsenin İstanbul'a uyumak için gelmeyeceğini ve bunu kendisinin tecrübe ettiğine yer veriyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:40

İLGİLİ HABERLER