Dünya
  • 8.7.2009 13:56

ABD'DE YAŞAYAN UYGURLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

TEZCAN TAŞKIRAN / WASHINGTON

4 yıldır ABD'de sürgün hayatı yaşayan ve Çinli yetkililer tarafından Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri ile Çinliler arasında yaşanan olayların sorumlusu olarak gösterilen Rabia Kadir de gösteriye katıldı. Kadir, "Olayların sorumlusu ben değilim. Uygur halkını baskı altında tuttular" dedi.

Rabia Kadir yaptığı konuşmada, "Bu, buraya bizi desteklemek için gelen herkesten bir istektir bir çağrıdır. Sizden yardım istiyoruz. Sincan'da ve Urumçi'de ölen Uygurluların sesi olmak istiyoruz. Buradan bütün dünyaya
seslenmek istiyorum. Guangdong'da 800 işçiye saldırıldı, bunlardan 50'si öldü. Bir Çin ilkokulunda Çinli bir öğretmen, 7 ve 9 yaşındaki 2 Uygurlu çocuğa tecavüz etti. Uluslararası toplum Çinlilerin Uygurlara saldırmasına neden engel olmuyor?" ifadelerini kullandı. Doğu Türkistan'da Türklerin bilinçli ve planlı olarak öldürüldüğüne dikkat çeken Rabia, Çin'in çıkan olayları kendisinin kışkırttığı yönündeki iddiasının doğru olmadığını belirterek, akan kanın bir an önce durdurulmasını istedi ve yaşananların
korkunç boyutlara ulaştığını vurguladı.

Protestoya katılan Uygurlu bir gösterici, "Çinlilerin bizi öldürmesi tesadüf değil. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Urumci'ye gitmeden bir hafta önce medreseyi yerle bir ettiler, 10'dan fazla kişiyi öldürdüler. Daha önce de MHP başkanı gitmeden önce 2 bin 500 Kur'anıkerim'i yaktılar. Bunlar güçlü olduklarını, Türkiye'nin bize yapılanları önleyemeyeceğini göstermek için yapılmıştır" diye konuştu.

Çin Büyükelçiliği'ne yürüyerek, attıkları slogan ve taşıdıkları dövizlerle Pekin yönetimini protesto eden Uygurlar, "Özgürlük yoksa barış da yok", "Terörist Çin", şeklinde sloganlar attılar.

Daha sonra basın mensuplarına konuşan Rabia Kadir ayrıca, ölü sayısının en az 500 olduğunu söyledi. Çin'e karşı ortak tavır isteyen Kadir, "Olaylardan Çin hükümeti sorumludur. Bugün sokağa çıkan insanlar özgürlük talep ediyor, bundan nasıl ben sorumlu olabilirim. Bu nasıl bir suçlama? Diktatörlük Guangdong'da 800 işçiye saldırıldı, halk bunun için sokaklara çıktı, sorumluların bulunmasını istedi. Ancak insanları önemsemediler. Ben kimseye gösteri yapın demedim. Ama deseydim de yanlış olmazdı. Çocukların, gençlerin karşısına 10 bin kişilik askerle çıktılar. Uygurlu genç kızlara eziyet ettiler. İnsanların eğitim, dil, özgürlük hakkını elinden aldılar. Adalet, özgürlük isteyenler bu olaylardan nasıl sorumlu olabilir?" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER