Dünya
  • 23.4.2019 13:33

ABD'den Hizbullah hamlesi: 10 milyon dolar ödül

İran'dan sonra hedefine Hizbullah'ı koyan ABD, Lübnan Hizbullahı'nın finansal düzeneklerinin çökertilmesine yönelik bilgi sağlayanlara ilk kez 10 milyon dolara varan ödül vereceğini belirtti.

İran'a yönelik sert yaptırım politikasını sürdüren küresel eşkıya ABD'den İran'ın desteklediği Lübnan Hizbullah'ına yönelik bir adım geldi. ABD, Hizbullah'ın finansal düzeneklerinin çökertilmesine yönelik bilgi sağlayanlara ilk kez 10 milyon dolara varan ödül vereceğini belirtti.

Para ödülünü duyurdu

ABD'nin bu adımını, Maliye Bakanlığı Terörün Finansmanından Sorumlu Bakan Yardımcısı Marshall Blingslea, Dışişleri Bakanlığı'nın Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan Sales ve Dışişleri Bakanlığı'nın Diplomatik Güvenlik Müsteşarı Michael Evanoff açıkladı.3 yetkili ABD Dışişleri Bakanlığı'nın “Adalet İçin Ödül” programı kapsamında Hizbullah'ın finans kaynaklarının çökertilmesine yönelik bilgi sağlayan kişi ya da kurumlara 10 milyon dolara varan para ödülü verileceğini duyurdu.

Örgütle ilgili gelir kaynağı ya da mekanizmanın, örgüte bağışta bulunanların, örgütün mali işlemlerini kolaylaştıran mali kurumların, örgüt tarafından kontrol edilen şirket ya da yatırımların, örgüt adına faaliyet gösteren paravan şirketlerin tespit edilmesi konusunda bilgi sağlayanlar para ödülü kapsamında değerlendirilecek. Amerikalı 3 yetkili yaptıkları açıklamada ABD'nin 1997 yılında yabancı terör örgütü listesine aldığı Hizbullah'ın, İran'dan silah, eğitim ve maddi destek aldığını vurguladı. Hizbullah'ın mali kaynaklarıyla bağlantılı olduğu belirtilen 3 kişiyi öne çıkardı. Bu kişiler üst düzey Hizbullah unsurlarıyla doğrudan ilişkisi olduğu belirtilen Adham Tabaja, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki faaliyetlerinden örgüte gelir sağladığı belirtilen Muhammed İbrahim Bazzi ve merkezi Lübnan'da bulunan telekomünikasyon şirketi Spectrum Investment Group Holding'in genel müdürü Ali Yusuf Charara.

ABD'nin amacı Hizbullah'ın cüzdanı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan Sales, Hizbullah'ın İran bağlantısına “Hizbullah'la ilgili her konuşma Tahran'da başlamalı” sözleriyle dikkat çekti. Amerika'nın İran Devrim Muhafızları'nı yabancı terör örgütü listesine alarak bir ilke imza attığının da altını çizdi.Hizbullah'ın etki alanının Ortadoğu ile sınırlı olmadığını vurgulayan Nathan Sales örgütün Azerbaycan, Kıbrıs Rum Kesimi, Peru gibi ülkelerde de faaliyet gösterdiğini belirtti. Nathan Sales, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın kamuya açık olarak yaptığı konuşmalarda bağış istemesinin örgütün sıkıştığının bir işareti olduğunu ifade etti.Amerika'nın attığı bu son adımla hedefin de “Hizbullah'ı cüzdanından vurmak” olduğunu vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 23.4.2019 13:35

İLGİLİ HABERLER