Dünya
  • 29.5.2006 10:08

ABD'DEN, İRAN'A YENİ BASKI PLANI

WASHİNGTON - ABD'de yayımlanan The Washington Post gazetesi, nükleer kriz sürerken Başkan George W. Bush yönetiminin, İran'a karşı yoğun mali yaptırımlar başlatmaları için Avrupalı ortaklarına ve Japonya'ya baskı yaptığını yazdı.
     The Washington Post'a göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde olası yaptırımlar konusunda Rusya ve Çin'in desteğinden umudunu kesen ABD, bunun yerine müttefiklerine yöneldi.
     Gazeteye göre, geçen hafta Londra'da Avrupalılara iletilen Amerikan planı, ilk aşamada İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya gibi ülkelerin harekete geçmesini istiyor.
     ABD, mali ambargo planının, Avrupalıların yakında İran'a yapacağı yeni önerilerin reddi durumunda uygulanmaya başlamasını öngörüyor.
     Planda, Tahran hükümetinin, söz konusu ülkelerdeki para ve mal varlıklarının dondurulması ve İran'ın fiilen uluslararası piyasalarda finans işlemi yapamaması talep ediliyor.
     Ancak The Washington Post, durumun sonunda savaşa yol açabileceği kaygısıyla ve uğrayacakları ekonomik zararlardan dolayı, Avrupalı müttefiklerin ve Japonya'nın, ABD'nin planına sıcak bakmadığını yazdı. Tahran'ın bu tür önlemlere petrol ihracatını kısarak yanıt vermesi durumunda Japonya ve İtalya'nın gelişmelerden olumsuz etkileneceği kaydediliyor. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER