Dünya
  • 9.10.2008 11:13

ABD'DEN KATLİAM İTİRAFI

KABİL - Washington şimdiye kadar, Herat eyaletindeki Azizabad'da düzenlenen ve yöredeki Taliban komutanını hedef aldığı belirtilen operasyonda sadece 7 sivilin öldüğünü savunuyordu. Amerikan kuvvetleri, olayla ilgili ilk açıklamasında, saldırının 'başarıyla' tamamlandığını duyurmuştu.
Ancak Afgan hükümeti ve bölgedeki Birleşmiş Milletler görevlileri, operasyonda 60'ı çocuk olmak üzere 90'a yakın sivilin öldüğünü bildirmişti.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, olayın ardından, bu ve sivillerin ölümüyle sonuçlanan benzeri operasyonlar nedeniyle ülkesindeki Amerikan güçlerini sert bir dille eleştirmişti.
ABD askeri yetkilileri, operasyonun siviller arasında çok sayıda kayba yolaçmış olmasından üzüntü duyulduğunu; ancak harekat sırasında, savaş kurallarına bağlı kalındığını savundu. Amerikalı askeri yetkililer, Azizabad operayonunda 22 isyancının da öldürüldüğünü açıkladı.
Azizabad saldırısı ardından çekildiği belirtilen bir video kaydında bir cami içinde çarşaf ve battaniyelere sarılı 40 dolayında ceset görüntüleniyordu. Videoda gösterilen cesetlerin çoğu bebek ve küçük yaşlardaki çocuklardı. Bu çocukların bazıları da tanınamayacak derecede yanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:35

İLGİLİ HABERLER