Gündem
  • 6.9.2013 17:10

ABD'den şoka sokan uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını Türkiye'nin Güneydoğusu'na zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri yönünde uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmadıkça ABD vatandaşlarının Türkiye'nin Güneydoğu'suna seyahat etmemelerini istedi. Ayrıca güvenlik gerekçesiyle konsolosluk personelini azaltma kararı aldı.


ABD, Adana’daki Konsolosluğu’nda görevli personelin acil durum ekibi hariç bölgeden çekilmesi ve diplomatların ailelerinin de Adana’dan ayrılması emri verdi.

ABD Senatosu’nun Beyaz Saray’a Suriye’yi vurma yetkisi veren yasa tasarısı onaylamasından günler önce ABD Dışişleri Bakanlığı savaş hazırlıklarında son aşamaya geldi.

Washington yönetimi, saldırıdan önce cuma sabahı bir duyuru yayınlayarak Türkiye, Lübnan ve Irak’ı potansiyel risk altındaki ülkeler arasında sayarak Adana Konsolosluğu ve Beyrut Büyükelçiliği’nin acil durum personeli hariç boşaltılması emir verdiğini duyurdu. ABD vatandaşlarını da bu ülkelere seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Bakanlık, İsrail konusunda, halen geçerli olan seyahat uyarısını 19 Haziran’da yaptığı için tekrar bir duyuru yayınlamadı.

Bakanlık duyurusunda Adana’daki personel ve ailelerinin bölgeden ayrılması için karar alındığı belirtilerek, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ABD vatandaşlarına da Türkiye’nin güneydoğusuna seyahat etmemelerini tavsiye ettiği ifade edildi.

6 Eylül itibariyle Adana’daki konsolosluk personelinin çekilmesi izni verildiği hatırlatarak Türkiye’den ayrılmaya çalışacak ABD vatandaşlarının da seyahatleriyle ilgili detaylardan kendilerinin sormlu olacakları vurgulandı. Bölgenin boşaltılması için masraflarını ABD hükümetinin karşıladığı özel bir uçuş olmadığı ifade edildi.

ŞİDDET UYARISI

Aynı uyarıda, Türkiye’de kalacak ABD vatandaşlarının şiddete uğrama riski de taşıdıkları belirtildi ve “ABD vatandaşlarının gösteriler ve geniş katılımlı toplantılardan kesinlikle uzak durmalarını istiyoruz. Barışçıl gösteriler bile şiddete dönüşebilir” denildi. Ardından Türkiye’de kalacak ABD vatandaşlarına acil durumlar için başvurabilecekleri telefon numaraları, adresler ve web siteleri verildi.

"LÜBNAN'I TERK EDİN"

ABD Dışişleri Bakanlığı Lübnan'daki diplomatlarına da güvenlik endişeleri gerekçesiyle ülkeyi terk etmelerini söyledi. Bakanlık, Lübnan'daki vatandaşlarından da acilen ülkeyi terk etmelerini istedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:14

İLGİLİ HABERLER