Gündem
  • 26.10.2005 00:02

ABD'DEN TÜRKİYE AB MÜZAKERELERİ YORUMU...

EVRİM ÖCAL BUNN
WASHİNGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcı Daniel Fried, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelere başlamak için üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi.

 
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi tarafından düzenlenen 'Geniş Avrupa ve Transatlantik Bağ' adlı konferansta konuşan Bakan Yardımcısı Fried, AB-Türkiye tartışmasının artık operasyona dair bir tartışma olmaktan çıktığını söyledi. "Türkiye bu noktaya gelmek için üzerine düşen görevi yerine getirdi. AB de üzerine düşeni yaptı. AB standartlarını yakalamak bundan böyle Türkiye'ye kalmış. İnanıyorum ki Türkiye bu konuda başarılı olacak'' diye konuşan Fried, bu sürecin zaman alacağını belirtti.


AB'nin kararının doğru verilmiş bir karar olduğunu söyleyen Fried, "AB, vermesi gereken kararı verdi, kendilerini kutluyorum" dedi. Bundan sonra AB'nin yapması gerekenin Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde ilerleme kaydedilmesine izin vermesi olduğunu belirten Fried, "Türkiye'nin reformları devam ettiği sürece Avrupa'daki Türkiye tartışmasının da hafifleyeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin müzakerelere başlamasının çok iyi bir karar olduğunu düşünüyoruz. AB için kolay olmadığını anlıyoruz ancak yine de bu, akıllıca alınmış doğru bir karar'' ifadelerini kullandı.


Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı ile ilgili görüşü sorulan Fried, Türkiye'nin umut vaat eden ve derin bir transformasyonun ortasında olduğunu ve bu transformasyondan çok iyi şekilde çıkacağına inandığını belirtti. Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı konusunda endişe duymuş olduğunu da ifade eden Fried, "Irak konusunda zorlu bir dönemden geçen ABD-Türkiye ilişkilerinin şu anda daha iyi durumda olmasından memnunluk duyuyorum. Türkiye çok derin ve umut vadeden bir geçiş döneminin tam ortasında. Siyasi ve demokratik reformlarını derinleştiriyor. Toplum ve ekonomi dışarı açılıyor" dedi.


Türkiye ABD arasındaki en zorlu konulardan terör örgütü PKK konusunda gelişme yaşandığının, Türk basını tarafından da kabul edildiğini belirten Fried, "Türkiye ve ABD uzun süredir dost. Aramızdaki işbirliği gelişim gösterdi. En zorlu konu olan terör örgütü PKK konusunda dahi gelişme yaşandığını en şüpheci Türk basını bile kabul ediyor. Bu durumdan çok memnunum" diye konuştu. Fried, Türkiye'nin içinde bulunduğu geçiş döneminden çok iyi bir şekilde çıkacağına inandığını da sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER