Gündem
  • 12.5.2004 01:23

AB'DEN GENELKURMAY'A YÖK'E KARIŞMA UYARISI!..

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, YÖK’ün yapısında köklü değişiklikler öngören yasa tasarısına Genelkurmay’ın tepki göstermesini eleştirdi.

Kretschmer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bu konu ile ilgisi olmaması gerektiğini söyledi. Dün CNBC-E televizyonunun sorularını cevaplayan Kretschmer, YÖK Tasarısı’na ilişkin kararın hükümete ve TBMM’ye ait olması gerektiğini belirtti. Kretschmer, Genelkurmay’ın açıklamasını ‘reformlardan geri adım’ olarak algılanabileceğini de ifade etti. “Son dönemde ordunun başından gelen açıklamalara baktığımızda biraz da şaşırıyoruz.” diyen Kretschmer, genel olarak karar alma mekanizmalarının daha net olarak belirtilmesi gerektiğini vurguladı.

YÖK tasarısının askerin konusu olmadığını belirten Kretschmer, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu da elbette Meclis’in güvenine dayalı bir konudur. Hiçbir şekilde Silahlı Kuvvetler’in bu konu ile bir ilgisi olmaması gerekir.” Türkiye’de çok güçlü bir şekilde, ordunun ve TSK’nın karar alma mekanizmalarına müdahil olma geleneği bulunduğunu söyleyen Kretschmer, “Cumhuriyetin temel prensiplerini koruma adı altında yapılan bir müdahaleden bahsediyoruz. Bu çerçevede geçen yıl TSK’nın Irak savaşı ve Kıbrıs açıklamalarında hükümetin sorumlu olduğunu belirtmesi çok olumluydu... Uyarı niteliğinde açıklamalar geldiğini gördük; bu, son dönemdeki olumlu gelişmeleri dikkate alırsak biraz geri adım olarak algılanabilir.” diye konuştu. Kretschmer, sivil hayat ile asker dengesinin belirlenmesi ve AB standartlarının bu çerçevede uygulanmasının çok önemli olduğunu da vurguladı.

Sözkonusu YÖK Tasarısı, geçen hafta TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülmüş, CHP ile üniversitelerin bir çok konuda karşı görüşü olmasına rağmen, komisyonda kabul edilmişti. Tasarının kabul edilmesinin ardından da Genelkurmay Başkanlığı yazılı bir açıklama yaparak tasarıya karşı olduğunu ortaya koymuştu. Açıklamada, “YÖK tasarısı laiklik ve eğitim birliğiyle bağdaşmıyor. TSK’nın cumhuriyetin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti nitelikleriyle ilgili düşünceleri ve tavrı dün ne ise bugün de aynıdır.” ifadeleri yer almıştı.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:11

İLGİLİ HABERLER