Gündem
  • 30.11.2007 07:34

ABD'Lİ ELÇİDEN TAVIR: DTP İLE GÖRÜŞMEM!..

ABD Büyükelçisi Wilson, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Christopher Shays ile düzenlediği kahvaltıya DTP’lileri özellikle davet etmediğini söyledi. Wilson, "DTP, PKK terörizmiyle arasına mesafe koymalı. Bu mesafeyi koyana kadar kendileriyle görüşmem" dedi.

ABD Büyükelçisi Ross Wilson ile dün elçiliğe yakın bir kebapçıda öğle yemeği yedik. Davet sahibi Wilson olduğu için yeri de o seçti. Zaten kebapçıda iyi tanındığı belliydi.

Mönüye bile bakmadan kıymalı pidesini Türkçe sipariş etti, sonra sohbete geçtik.

İlk sorum elçilikte verdiği ve Kürt politikacıların çağrıldığı kahvaltılı davetle ilgiliydi.

"İsimleri nasıl seçtiniz ve toplantının sonunda nasıl bir izlenim edindiniz?" diye sordum. Büyükelçi Wilson bakın ne dedi:

"ABD Temsilciler Meclisi üyesi Christopher Shays (Cumhuriyetçi) Türkiye’ye, özellikle PKK terörüyle mücadele konusunda desteğini göstermek için geldi. PKK terörünün Türkiye ve bölgede yarattığı sorunları burada değişik gruplardan kişilerle konuşmak istedi. Shays, askeri yetkililerle de görüştü. Salı günü Diyarbakır’a gidecekti. Gitmeden önce, Diyarbakır’dan ve bölgeden, siyaset, ekonomi ve diğer alanlardan isimlerle bir araya gelmek istedi. Büyükelçilik olarak bunu organize ettik."

SHAYS ’KARIM BENİMLE GURUR DUYARDI’ DEDİ

Peki kahvaltıda hangi taraf konuştu, daha çok kim dinledi? Wilson bir diyalog ortamından söz etmiyor:

"Kahvaltının işleyişi şöyle oldu, ben herkesi karşıladım. Shays’in neden Türkiye’ye geldiğini anlattım; PKK ve Shays’e daha ayrıntılı anlatmak istedikleri diğer konular hakkında kendi görüşlerini aktarmalarını rica ettim. Ben az konuştum, Shays de az konuştu. Benim ve Shays’in söylediklerimiz hakkında bazı gazetelerde yer alan beyanlar doğru değil; çünkü bizim yaptığımız çoğunlukla dinlemekti. Nitekim, kahvaltının sonunda Temsilciler Meclisi üyesi Shays bir şaka yaptı. Shays dedi ki: ’Eğer eşim burada olsaydı benden çok hoşnut kalır ve benimle çok gurur duyardı; çünkü bu defa konuştuğumdan daha çok dinledim.’ Çünkü gerçekten çok fazla bir şey söylemedi ve beyanlar hiç de doğru değil."

Büyükelçi Wilson’ı hayal kırıklığına uğramış da gördüm. Sebebini kendisi açıklamasa da, "5 Kasım’dan bu yana PKK’yı hedef alan elçiliğin nasıl olup da kendisinin hedef haline geldiğine dair şaşkınlığına" yordum.

DTP İLE ARKADAŞLARIM GÖRÜŞÜR, BEN DEĞİL

Kahvaltıya davet edilen isimler kadar çağrılmayanların listesi de ilginçti. Özellikle DTP davet almadığı bu toplantıya tepkisini saklamadı. Peki büyükelçi, DTP’yi neden davet etmemişti, işte yanıtı:

"DTP, PKK terörizmiyle arasına mesafe koymalı. Bu mesafeyi koyana kadar kendileriyle görüşmem. Arkadaşlarım diğer siyasetçilerle olduğu gibi temaslarını sürdürebilir. Ama ben değil."

KONUKLAR RAHATSIZ OLMASIN DİYE İPTAL

Büyükelçi Ross Wilson’la sohbetimize bu sözlerle nokta koyduk.

Diğer soruların yanıtı için yine Amerikalı diplomatik kaynaklara danıştım. Türk politikacıların katılacağı dünkü öğle yemeğinin neden iptal edildiğini sordum. Yanıtı elçilikteki kahvaltı haberleriyle irtibatlıydı:

"O kadar çok spekülasyon yapıldı ki, konuklarımız rahatsız olmasın diye iptal ettik."

Bu iptal kararına üzülen Ufuk Uras’ın, "Başkan Bush’u eleştirme fırsatını kaçırdığı" sözlerini hatırlattım. Cevabı diplomatik nezaket kuralları çerçevesinde aldım: "Büyükelçilerin görevi eleştirileri de dinleyip ülkesine iletmektir. Eminiz Ufuk Bey’in fikirlerini yakında dinleme imkánımız olacaktır."

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI KUZEY IRAK’LA İLGİLİ

ABD ve Türkiye arasında istihbarat paylaşımının başladığı açıklandı. İstihbarat önceliği Türkiye mi, yoksa Kuzey Irak mı sorusuna yanıt aradım. Kaynaklarımdan, "Öncelik Kuzey Irak" bilgisini aldım. Ama ABD’nin Türkiye ile ilgili bir istihbarat edindiğinde bunu paylaştığını da öğrendim. Peki Irak’ın kuzeyindeki PKK kampları ne zaman temizlenecek? ABD’nin resmi yanıtı oldukça ilgi çekiciydi:

"Türkiye’ye terörizmle mücadele açısından yeni imkánlar sunuyoruz. Hangi yöntemleri kullanacağınız size kalmış."

AKP vekilleri çekti yemek iptal edildi

ABD Büyükelçisi Ross Wilson’ın, DTP dışındaki Kürt siyasetçilerle yapılan kahvaltısından rahatsız olan AKP yönetimi, Wilson’un dünkü öğle yemeği için davet alan milletvekillerine "Gitmeyin" uyarısında bulundu. Bunun üzerine davet edilen AKP’li Mehmet Yılmaz Helvacıoğlu, Mehmet Emin Ekmen, Gülşen Orhan ve Veli Seyda, elçiliğe davete katılamayacaklarını bildirdiler. ABD Büyükelçiliği de yemeği iptal ederek, diğer davetli ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras’a iptali bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER