Dünya
  • 14.10.2008 01:25

ABD'Lİ GENERAL: "İRAN IRAK'A RÜŞVET DAĞITIYOR"

Odierno, İran'ın, ABD ile Irak arasındaki uzun vadeli güvenlik planlarını engellemek için böyle bir yola başvurduğunu ileri sürdü.
Odierno, Washington Post gazetesine verdiği demeçte, İranlıların, Iraklı milletvekillerine rüşvet verdiğine dair çok sayıda istihbarat raporu bulunduğunu ancak bu konuda kesin bir kanıt olmadığını söyledi.
ABD ve Iraklı yetkililer, ülkedeki Amerikan askerlerinin gelecekteki konumunu belirleyecek anlaşmaya varmaya yakın olduklarını belirtiyor. BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'taki Amerikan askeri varlığına izin veren kararının süresi bu yıl sonunda doluyor. Tarafların anlaşamadığı hassas konular arasında, Irak'ta yasaları çiğneyen Amerikan askerlerinin dokunulmazlığı meselesi ön sırada yer alıyor. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Irak meclisinde onaylanması gerekiyor.
General Odierno, İran'ın bir zamanlar Saddam Hüseyin'den kaçarak kendi topraklarına sığınan Iraklı Şii politikacılar arasındaki bağlantılarını kullanarak, bu oylamanın gidişatını belirlemeye çalıştığını öne sürdü.
ABD bundan önce de Tahran yönetimini, Iraklı isyancılara eğitim, silah ve bomba sağlamakla suçlamıştı. İddiaları reddeden İran ise komşusundaki istikrarsızlığın sebebinin Amerikan askerleri olduğunu savunuyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:25

İLGİLİ HABERLER