Dünya
  • 22.10.2010 10:50

ABD'NİN NÜKLEER KODLARINI KAYBEDEN BAŞKAN KİM?

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın başkanlığı döneminde Beyaz Saray'ın hayati önemdeki nükleer kodlarını kaybettiği ortaya çıktı.
Eski bir üst düzey askeri yetkiliye göre, Bill Clinton yönetiminin birkaç aylık dönemi süresince Beyaz Saray'ın nükleer saldırı şifrelerini içeren çantayı açmak için gereken bir dizi kart kayıptı.
Clinton döneminde görev yapan General Hugh Shelton, "Tereddütsüz: Bir Amerikan Savaşçısının Destanı" ( "Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior") adlı yeni yayınladığı anı kitabında kodların aylar boyunca kayıp olduğunu açıkladı.
Benzer bir iddia Clinton yönetimi sırasında görev yapmış olan Yarbay Robert Patterson tarafından da yedi yıl önce bir anı kitabıyla ortaya atılmıştı.
Patterson, 'futbol' adıyla anılan çantayı taşıyan birkaç kişiden biriydi ve Monica Lewinsky skandalının patlamasından sonraki sabah güncellenmiş versiyonu sunabilmesi için başkanda rutin olarak kartı vermesini istediğini anlatmıştı.
Patterson, "Onları üst kata koyduğunu sanıyordu. Beyaz Saray'ı aramaya başladık ve sonunda onları başka bir yere koyduğunu ve nereye koyduğunu hatırlamadığını itiraf etti" diye yazmıştı. Patterson, Clinton'ın bisküvi denilen kodları 1998'de kaybettiğini anlatırken, General Shelton'a göre kartlar 2000'de kaybolmuştu.
Eski Başkan Jimmy Carter'ın da bir keresinde 'bisküviyi' bir çantada unuttuğu ve çantanın kuru temizlemeye gönderildiği söyleniyordu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 02:35

İLGİLİ HABERLER