Dünya
  • 10.12.2019 09:51

Abdullah Gül'ün katıldığı toplantıda sürpriz isim!

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “The Arab Institute of Business Leaders – IACE”ın düzenlediği “Teşebbüs ve Devletin Yeni Rolü” başlıklı etkinliğe katıldı. Tunus'taki etkinliğe Yunanistan eski başbakanı Aleksis Çipras da davet edildi.

AK Parti'den ayrılan Ali Babacan'la birlikte hareket eden 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6-7 Aralık tarihlerinden Tunus’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Gül, ziyareti esnasında “The Arab Institute of Business Leaders – IACE”ın düzenlediği “Teşebbüs ve Devletin Yeni Rolü” başlıklı etkinliğe katıldı ve Tunus Eski Cumhurbaşkanı Mohamed en-Nasır, Tunus Başbakanı Yusuf Şahid ve Yunanistan Eski Başbakanı Aleksis Çipras'ın da yer aldığı açılış oturumunda etkin ve demokratik devletin inşası üzerine bir konuşma yaptı. Gül'ün konuşmasında Türkiye'deki muhaliflerin ezbere konuştuğu eleştirileri tekrar ettiği görüldü.

"Tunus’un demokrasi yolunda attığı adımlar ve yolda kazanılan kazanımlar övgüye değer." diyen Gül, "Ancak, takdir edeceğiniz gibi, gerçek bir demokrasinin kurulması kısa sürede gerçekleşemez. Demokratik kültürün kök salması için idari, yasal ve yapısal reformlara ek olarak, insanların kafasında bir dönüşüm şarttır. Bu bağlamda, demokrasiden ne anladığımız konusunda net olmalıyız. Her şeyden önce, demokrasi oy sandığına indirgenemez. ‘Kazanan her şeyi alır’ mantığı, seçimi kazanan her ne isterse yapabilir, bir ülkenin demokratik kalkınmasına zarar verir." dedi.

"Ayrıca, demokratik olmayan ve hatta otoriter rejimlerin de ekonomik olarak gelişebileceğini ve elde edebileceği iddia edilebilir." diye konuşan Abdullah Gül şu ifadeleri kullandı:

"Ancak, bu tür bir gelişmenin sürdürülebilir olup olmayacağı açık bir sorudur. Genellikle bu şekilde yaratılan servet makul bir şekilde dağıtılmaz. Bir devletin gücünün sert gücüyle ölçülmemesi gerektiğine kuvvetle inanıyorum. Yumuşak prestijiyle, uluslararası prestijiyle vatandaşlarına sağladığı mutluluk ve mutlulukla ölçülmelidir."

Güncellenme Tarihi : 10.12.2019 09:47

İLGİLİ HABERLER