Ekonomi
  • 31.3.2006 10:30

AB'NİN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA 1 YTL'LER DEĞİŞİYOR

     Türkiye, Avrupa'daki sigara, kahve ya da çikolata otomatlarında kullanılan madeni 1 Yeni Türk Lirası'nın (YTL) 1 ve 2 euro ile karıştırmasını engellemek için söz verdi.
      Avrupa Birliği Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu (OLAF) Sözcüsü Valerie Rampi, "Türk yetkililer yeni madeni Türk parasının üretim parametrelerinde biraz değişiklik yapmak için anlaştı" dedi. YTL ve euro benzerliği için bir dizi toplantı ve test yapıldığı ve madeni Türk parasının boyutunun değiştirilmesine karar verildiği öğrenildi. Referans'a açıklama yapan Rampi, yeni parametrelerin paranın otomatlar tarafından fark edilme özelliğini geliştireceğini vurguladı.
      Madeni Türk Lirası ve euro arasındaki benzerlik Avrupa genelinde sorun yaratıyor. Çünkü euronun kullanıldığı ülkelerde sıkça kullanılan sigara, kahve ya da çikolata otomatları madeni 1 YTL'yi 1 ve 2 euro ile karıştırıyor. 2 euroyu andıran 1 Yeni Türk Lirası özellikle otomatların çok olduğu Almanya'da sıkıntı yaratıyor.
     
     Makineler YTL'yi reddedecek

      OLAF Sözcüsü Valerie Rampi, AB Komisyonu'nun bu benzerlik nedeniyle tüketicilerin aklında herhangi bir karışıklığa izin verilmemesi gerektiğine inandığını söyledi. Türk yetkililer ve otomat üreticileriyle yakın ilişki halinde olduklarını belirten Rampi, "Şu anda bir risk var, ancak bu sınırlı. Elden ele yapılan işlemlerde madeni euro kolayca fark edilebiliyor" dedi.
      Rambi, bu karışıklığı otomat üreticilerinin de engelleyebileceğini belirterek şöyle dedi: "Satış otomatlarına bir ayar yapılırsa Türk parasını reddedecek. Komisyon, imalatçıları para mekanizmasında gerekli ayarlamayı yapması için bilgilendirdi." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mart başında yaptığı açıklamada, "Dokuz ay sonra YTL’nin Y’si gidecek" demişti. YTL, tekrar TL'ye döndüğünde bu, madeni paraları da kapsayacak. Avrupa Birliği'ne söz verilen madeni paranın boyutunu değiştirme operasyonunun da bu sırada yapılması bekleniyor.

(referans)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER