Sağlık
  • 24.8.2009 01:50

AÇ KALMADAN VE KİLO ALMADAN ORUÇ TUTMAK İÇİN!..

Vücudun direncini artırmak için C vitamini alın. Günde en az iki porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin. Ramazan’da metabolizma hızı düşeceği için kilo almamanız gereken yöntemleri de aktardım...

Ramazan boyunca iftarda ve sahurda taze meyve ve sebze karışımları hazırlayabilirsiniz. Ancak yemek sırasında tüketmek sindirimi zorlaştıracaktır. O nedenle yemekten yarım saat önce ya da sonra içmek faydalı olacaktır. İftarda buğuda pişireceğiniz ya da haşlayarak hazırlayacağınız sebze, karışık mevsim salatası, öğününüzün yüzde 25'i kadar kuru sebze, ızgara et, yumurta ya da peynir, kepekli ekmek kepekli pirinç, bulgur ve tahıllara yer verebilirsiniz.

Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin. Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir.

C VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİ

C vitamininin dokuların yenilenmesinde ve vücudun enfeksiyonlara karşı savaşında rol oynayan yüzlerce biyokimyasal olayda rol alan çok önemli bir antioksidandır. C vitamini doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kolageni de üretmektedir. Demirin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Sigaranın olumsuz etkilerini azaltır. C vitamini turunçgillerde bol miktarda bulunur. Doğal yollardan taze sebzelerde, maydanozda, soğanda, domateste, yeşil yapraklı sebzelerde ve biberde bulunur.

HARiKA iÇECEK LiMONATA

Cvitamini Ramazan boyunca da vücudun dinç ve zindeliği için önemli bir antioksidandır. İftarda ve sahurda özellikle sıcak yaz aylarında hem bedenin sıvı ihtiyacını karşılayacak diğer taraftan vitamin desteği sağlayacak ve vücutta temizlik işini üstlenecek harika bir içecek olan limonataya yer açın.

Mide rahatsızlığı olmayanlar limonatanın içine bir parça zencefil katabilir. Mideyi düzenler, mide ağrılarına ve hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsak gazlarının atılmasını sağlar. Bir çay kaşığı zencefil bir günlük kullanım için yeterlidir. Şeker hastaları ve riski olanlar limonatayı tatlandırıcı kullanarak hazırlayabilir.

RAMAZAN’DA NEDEN KiLO ALIRIZ?

Oruç tutanların metabolizmalarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Vücut farklı bir beslenme düzene adapte olmaya çalışır. Üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzeni, iki öğüne iner. Vücut geliştirdiği doğal tepkiyle vücut metabolik hızını düşürür.

Aynı aktiviteyi yapmasına karşılık daha az enerji harcar. Alınan enerjilerin bir kısmı daha sonra kullanılmak üzere yağ olarak depolanır. Oruç tutan kişiler gün boyu aç olduğu için iftardan sonra insülin hormonu daha fazla salgılanmaya başlar bu da tatlı yemek isteği doğurur. İşte bu nedenle Ramazan boyunca kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

KİLO ALMAMAK BASİT BİR FORMÜLE DAYANIYOR

Öğün sıklığını artırmak amaçlanmalı.

Ayrıca gün boyunca vücut susuz kalacağı için bol bol su tüketilmeli.

Mutlaka sahura kalkılmalı.

Sahur ve iftar öğünlerinde gıdaların seçimine ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli.

Tüm gün aç kalan mideye bir anda yüklenmemeli.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER