Ekonomi
  • 27.10.2008 12:10

AÇLIK SINIRI 742 YTL'YE, YOKSULLUK SINIRI İSE 2 BİN 500 YTL'YE ULAŞTI

YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA  - Türk-İş, insan onuruna yakışır yaşamın bedelinin en az 80 YTL yevmiye olması gerektiğini savundu.
Türk-İş'in yaptığı Ekim ayı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırması sonuçları açıklandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı 741.91 YTL'ye ulaştı. Ailenin bir önceki aya göre yapması gereken ek harcama tutarı sadece gıda için 15 YTL oldu. Meydana gelen fiyat artışları nedeniyle son bir yılda yapılması gereken ek harcama tutarı ise 85 YTL'yi buldu.
Araştırmaya göre, insan onurunun gerektirdiği yaşama düzeyi için yapılması gereken harcama tutarı 2 bin 416.66 YTL'ye yükseldi. Bu da vatandaşların geçtiğimiz aya göre 50 YTL daha fazla harcama yapması gereğini ortaya koydu.
Türk-İş verilerine göre Ekim 2008 ayı itibariyle değişim şöyle:
"Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2.13 oranında arttı. Geçen ay yüzde 0.46 oranında gerileyen gıda fiyatları, bu ay özellikle sebze-meyve fiyatlarında görülen artışla yüksek oranda gerçekleşti. Gıda harcaması tutarında yılın ilk on ayı itibariyle artış oranı yüzde 7.83, gıda harcaması tutarındaki artış ise son oniki ay itibariyle yüzde 12.88 olarak gerçekleşti".
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Ekim 2008 itibariyle gözlenen değişim ise şu şekilde oldu:
"!Süt, yoğurt, peynir grubunda; genelde önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et, tavuk, sakatat, tavuk ve yumurta fiyatı aynı kaldı. Balık ürünlerinden, en fazla tüketimi yapılan hamsi ve istavrit 8 YTL/kg fiyattan satılırken, diğer çeşitlerin fiyatları aynı oldu. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, barbunya) fiyatı ise, kırmızı mercimekte 'yüksek oranlı' ve yeşil mercimekte artış görülürken, diğerlerinin
fiyatı değişmedi.
Meyve-sebze fiyatları geçtiğimiz aya göre bu ay da yükselmeye devam etti ve bu ay gerçekleşen gıda harcaması tutarındaki artışın temel nedeni meyve-sebze fiyatı oldu. Özellikle sebze fiyatındaki artış dikkati çekiyor. Patates ve kurusoğan fiyatı aynı kalırken, domates, salatalık, fasulye, patlıcan, kabak, ıspanak, yeşil ve dolmalık biber fiyatı arttı, limon ise ucuzladı.
Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; sadece makarna fiyatında artış tespit edildi. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, zeytinyağı, ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi, margarin ise ucuzladı. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı biraz artış gösterdi. Baharat, yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fiyatı, şeker, tuz, reçel, pekmez, salça fiyatı ise aynı kaldı. Bal fiyatı arttı, ıhlamur ve salça fiyatında ise gerileme görüldü, bazı çay çeşidinde ise artış meydana
geldi".
Türk-İş, insan onuruna yakışır yaşamın bedelinin en az 80 YTL yevmiye olması gerektiğini savundu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:56

İLGİLİ HABERLER