Gündem
  • 29.6.2009 14:47

"ADALET BAKANI, MİLLİ SAVUNMA BAKANI'NA GOL ATTI"

Bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçları işleyen askerlerin, sivil mahkemede yargılanmasını öngören yasal düzenlemeyle, "Adalet Bakanı’nın, Milli Savunma Bakanı’na gol attığını" ileri sürdü.
İçli, askerlerin, sivil mahkemede yargılanmasını öngören yasaya ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Kanun yapma tekniğiyle uyuşmayan, içtüzük ihlali taşıyan önergelerle, kanunun; amacı dışına çıkarıldığını ifade eden İçli, önergelerle eklenen
düzenlemelerin, Anayasa’nın askeri yargıyı düzenleyen 145. maddesi, askeri yargıtayı düzenleyen 156. maddesi ve Anayasa’nın 11. maddesine aykırı olduğunu söyledi.
İçli, planlanarak, tasarlanarak, "hukuk garabeti" yaratıldığını ifade ederek, "Bu düzenlemeyle, Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı’na gol atmıştır. Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı’nı, TSK’yı aldatmış, yanıltmıştır. Adalet Bakanı ve bazı hukukçular, Başbakan’ı da aldatmış, Başbakan’ı, ’Biz bu yasayı, darbecilere karşı çıkardık’ şeklinde açıklama yapmaya yöneltmiştir" diye konuştu.
Askeri mahkemelerin, Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulu Kanununa göre kurulduğunu, bunu kurmaya da Adalet değil, Milli Savunma Bakanlığının yetkili olduğunu anımsatan İçli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siz Askeri Ceza Kanunu, Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulu Kanunu ortada dururken, bul karoya al parayı gibi, arasına kelimeler sokarak, hukuk sistemini alt üst edemez, Anayasaya aykırı düzenleme yapamazsınız. Adalet Bakanı, Başbakan tarafından derhal görevden alınmalı ya da Adalet Bakanı istifa
etmeli. Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı’nın yetki alanındaki bir konuda düzenleme yapıyor; devletin iki bakanı arasında, TSK ile Hükümet arasında, Başbakan ile TSK arasında bir uyum yok. Cumhurbaşkanı, bu yasayı veto etmelidir. Yasayı, Anayasa Mahkemesine götürmek için AKP milletvekilleri de dahil, bir çok milletvekili imza atarak, Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunmalıdır. Aksi halde ciddi bir rejim bunalımıyla karşı karşıyayız. Gün rejime ve hukuk devletine sahip çıkma günüdür."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:36

İLGİLİ HABERLER