Gündem
  • 30.11.2007 19:54

ADALET BAKANI'NDAN ŞOK AÇIKLAMA : ''327 VATANDAŞIMIZ BOŞU BOŞUNA CEZAEVLERİNDE''

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Şu anda tahliye edilme hakkı doğduğu halde, dosyası Yargıtayda bekleyen 327 vatandaşımız, boşu boşuna cezaevlerinde yatıyor'' dedi.
     TBMM Genel Kurulunda, Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
     Milletvekillerinin teklif üzerindeki sorularını yanıtlayan Şahin, adaletin geç işlemesi ve davaların uzun sürmesinin, öteden beri yargının temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.
     Bunu ortadan kaldırmanın birinci koşulunun, hakim ve savcı açığının bir an önce kapatmak olduğunu ifade eden Şahin, Bölge Adliye Mahkemelerinin, Yargıtayda uzun süre bekleyen dava dosyalarının kısa sürede sonuçlandırmayı amaçladığını bildirdi.
     Şahin, bu konuda 9 ilde Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulduğunu, ancak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ''personel ve fiziki mekan eksikliği'' nedeniyle, bu mahkemelerin açılmasının ertelenmesini istediğini vurgulayarak, şöyle dedi:
     ''Burada geçenlerde bir kanun tasarısı görüşülürken, MHP'li bir arkadaşımız, 'Tahliye hakkı doğduğu halde Yargıtayda dosyası beklediği ve gelmediği için ceza evlerinde hala yatmakta olan kaç kişi var? diye sormuştu. İlgili genel müdürlük, böyle bir çalışma yaptı, bilgiler toparlandı, rapor geldi. Şu anda tahliye edilme hakkı doğduğu halde, almış olduğu cezaya göre, dosyası yargıtayda bekleyen 327 vatandaşımız boşu boşuna cezaevlerinde yatmaya devam ediyor. Bu beni son derece üzdü. Göreve geldiğimde cezaevlerinden en çok şikayet mektubunu, bu konuda almıştım. Bu dava dosyalarını hiç olmazsa ilgili dairelerde görüşelim. Yargıtay Başkanı ile önümüzdeki hafta bu konuyu görüşeceğim. Yargıtayın iş yükünün fazlalığı, Bölge Adliye Mahkemelerini henüz kuramamış olmamız, sıkıntılara yol açıyor.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:25

İLGİLİ HABERLER