Asayiş
  • 4.3.2008 04:48

ADALETTE BÜYÜK REFORM!..

Hükümet, yargının iş yükünü azaltmak amacıyla yeni bir reform paketini hayata geçiriyor. Mahkemesiz Adalet Projesi olarak nitelendirilen yeni uygulamayla, kamu düzenine aykırı olmayan hukuki uyuşmazlıkların, ABD'de olduğu gibi ‘arabulucular’ (mediatör) aracılığıyla çözülmesi sağlanacak. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yakında Başbakanlığa sevk edilecek Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanun Tasarısı ile uyuşmazlıkların hızlı, basit, az giderle ve etkin bir biçimde, "mahkemeler" yerine "arabuluculuk" aracılığıyla çözülmesinin önü açılacak.

TARAFLARIN SEÇİMİNE BIRAKILACAK

Yeni düzenlemeyle, boşanma sırasında mal paylaşımı, nafaka, miras, şirketlerin uyuşmazlıkları, komşuların anlaşmazlıkları gibi her türlü özel hukuk anlaşmazlıkları hakim önüne gitmeden taraflar "arabulucu" yöntemiyle çözebilecek. Taraflar, dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında aralarında anlaşıp arabulucuya gidecek. Taraflar, başkaca bir usul öngörülmemişse, arabulucu veya arabulucuları kendileri seçecek. Aksi karar verilmedikçe, arabulucu ücreti taraflarca eşit ödenecek. Ücret, Arabulucu Asgari Ücret Tarifesi'ne göre belirlenecek.

İŞSİZLER ORDUSUNA İŞ KAPISI

Taraflar, arabuluculuk faaliyetinin gizli kalması konusunda anlaşmışlarsa, bu konudaki gizliliğe de uymak zorunda kalacaklar. Gizliliğe uymayanlara 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. “Arabuluculuk” yalnız yargının yükünü azaltmakla kalmayacak, işsizler ordusunun erimesine de katkıda bulunacak. Avukatlar, çevre mühendisleri, psikologlar, mühendisler, işletmeciler, mimarlar, biyologlar ve doktorlar gibi üniversite mezunu meslek grupları özel eğitimle arabuluculuk yapabilecekler. Arabulucular "Arabulucu siciline" kayıtlı olacaklar ve avukatlar gibi büro açacaklar.

150 SAATLİK ARABULUCU EĞİTİMİ

Arabuluculuk yapacak kişiler, asgari yüzelli saatlik bir eğitimden geçirilecek. Hukuk lisans diplomasına sahip olmayan kimselerin arabuluculuk eğitimini tamamlamış sayılmaları için, yüz saatlik ek temel hukuk eğitimini de almış olmaları gerekiyor. Adalet Bakanlığı'nda Genel Müdürlük bünyesinde Arabuluculuk Daire Başkanlığı kurulacak. Daire Başkanlığı, arabuluculuk hizmetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlayacak.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 09:10

İLGİLİ HABERLER