Asayiş
  • 20.8.2009 09:17

ADANA'DA BIÇAK TAŞIMA YASAKLANIYOR

Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, 15 Ağustos'ta kentteki izinsiz gösteriler sırasında polis memuru Ferdi Özkan'ın şehit olmasıyla ilgili olarak, ''Polis memurumuzun şehit edildiği gün, 'şenlik yapıyorduk' diyenler neyin şenliğini yaptıklarının hesabını versinler'' dedi.

Kesmez, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ni (ÇGC) ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, polis memurunun şehit olmasından büyük üzüntü duyduklarını, ancak olayları Adana'ya mal etmenin doğru olmadığını bildirdi.

Bıçaklama olayı zanlısının yakalanması noktasında sona yaklaştıklarını anlatan Kesmez, ''Faili bir kaç gün içinde adalete teslim edeceğimizi düşünüyorum. Bu konudaki açıklamayı yapacağız'' diye konuştu.

''Bazı çevrelerin 15 Ağustos'ta şenlik yapıyorduk'' şeklinde açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Kesmez, şunları kaydetti:

''Polemik yaratmak istemiyorum, ancak bazı çevreler 'eğlence düzenliyorduk' şeklinde açıklama yapıyor. O grup, polis memurumuzun şehit edildiği gün, neyin şenliğini yaptıklarının hesabını versin. 15 Ağustosta neyin eğlencesi yapılıyor. Oradaki grup, rastgele toplanmış bir grup değil. Bu tür kutlamalara ilerde kesinlikle izin vermeyeceğiz. Biz müsamahalı davranıyorsak, orada çocuklarımız zarar görmesin diye. Çünkü çocuklar kullanılıyor. Biz dikkatli davranıyoruz, çocuklarımızı düşünüyoruz. Halkın kafası karıştırılmasın. Toplumsal bir açılım yapılıyorsa, böyle bir tahrik yapılmamalıdır. Herkes haddini bilmeli. Demokrasiyi hazmetmeli. Biz teşkilat olarak demokrasiyi hazmetmiş bir teşkilatız.''

-''BIÇAK TAŞINMASININ YASAKLANMASI ÇALIŞMASI''-

Kesmez, kentte bıçak taşıma ve kullanımının yaygın olduğunu da belirterek, bunun önlenmesi amacıyla Adana Valisi İlhan Atış'ın öncülüğünde bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

Bıçak taşımanın yasaklanmasının adli boyutuyla da araştırıldığını anlatan Kesmez, ''Polis memurumuzun şehit edilmesi olayı da gösterdi ki bıçak son derece tehlikeli bir alet ve artık süs eşyası gibi kullanılmamalı. Bıçakları mutlak suretle toplamamız gerekiyor'' dedi.

Kesmez, bir gazetecinin, ''DTP İl Başkanı Ahmet Kılıç'ın 16 Ağustos'ta su kanalında ölü olarak bulunan Davut Dora'nın (19) polis tarafından işkence yapıldıktan sonra öldürüldüğünü iddia ettiği'' şeklindeki bir soru üzerine, şunları söyledi:

''O iddiaları bizde duyduk, ama kesinlikle doğru değil. Gencin babasının ifadelerini okuduk. Çelişkili beyanatlarda bulunuyor, hatta jandarmada ifade bile veremiyor. Avukatlarımız konuyla ilgili araştırmasını sürdürüyor. Suç duyurusunda bulunacağız. Eğer böyle bir şey ispat edilebiliyorsa, Adliye işte orada, herkesin ağzından çıkanı kulağı duyacak. Polisimiz kanun çerçevesinde görevini yerine getirir. Bu konuyla ilgili Adliye'de kazanacağımız geliri de kimsesiz çocuklara aktaracağız.''

-''AKİF CAN'IN KATİL ZANLISI BULUNACAK''-

Kesmez, 11 Temmuzda Seyhan Baraj Gölü kıyısında, ailesiyle piknik yaparken başına kurşun isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 8 yaşındaki Akif Can Yıldız'ın katil zanlısının bulunabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü de bildirdi.

Geçen haftalarda göl çevresinde 250 polisin katılımı ile yapılan aramada, boş kovanın bulunduğunu anımsatan Kesmez, ''Kovanın ruhsatsız bir tabancaya ait olduğu tespit edildi. Kovanın kullanıldığı silahı tespit edersek sahibine hesabını soracağız. Bu konunun takipçisiyiz, kesinlikle bulacağız'' diye konuştu.

Kesmez, ''Bir polis memurunun dinlediği telefonları yasal olmayan bir şekilde bazı siyasiler ile medya mensuplarına servis yaptığı'' iddialarıyla ilgili bir soruya da söz konusu soruşturmanın bittiğini, polis memurunun tayinin çıktığını söyledi.

Şu an için bir soruşturma olmadığını belirten Kesmez, ''Konu kapanmışken, neden haftalar sonra yeniden ısıtılıp ortaya sunulduğunu anlamakta güçlük çekiyorum. Öyle bir iddia ortaya atıldı, gerekli soruşturma yapılıp, karara bağlandı'' dedi.

Mehmet Salih Kesmez, geçen günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın çalışma ofisine giren kişinin de tespit edildiğini, söz konusu kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğunun tespit edildiğini ve içeri hırsızlık amaçlı girdiğinin anlaşıldığını söyledi.

Kesmez, Adana Emniyet Müdürlüğü bünyesinde başlattıkları, başarılı polislerin ödüllendirilmesi uygulamasının teşkilat içerisinde olumlu karşılandığını, uygulamanın devam edeceğini bildirdi.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir de polis memurunun şehit edilmesini kınadıklarını, kentte bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını dilediklerini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER