Asayiş
  • 13.8.2009 09:11

ADANA'DA ‘TELEKULAKÇI POLİS’ İDDİASI

29 Mart yerel seçimlerindeki olaylarla gündeme oturan Adana, bu kez seçim döneminde bir istihbaratçı polisin yasadışı telefon dinlemesi yapıp bazı siyasilere aktardığı iddiasıyla çalkalanıyor

Teknik takip görevini yürüten M.A., iddiaya göre, 29 Mart’taki yerel seçim öncesinde bazı bürokratları, belediye başkanlarını ve başkan adaylarını, herhangi bir suç unsuru, savcılık veya mahkeme izni olmadan usulsüz şekilde dinledi ve dinleme sonuçlarını bazı siyasilere aktardı. Yedi ay önce ortaya çıkan iddialar üzerine polis memuru açığa alınıp, hakkında soruşturma başlatıldı. M.A. temmuzda da Van’a tayin edildi.
İddialar yerel Ekspres gazetesinde yer alırken polis memurunun dinleme kayıtlarını, aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu bazı siyasilere ve medya mensuplarına servis ettiği iddia edildi.
Polis memurunun, tayini sonrası 22 Temmuz’da Adana’da 4 yıldızlı bir otelde, 100 kişinin katıldığı veda yemeği verdiği de ortaya çıktı.
Adana Valisi İlhan Atış, Ak Parti’li isimlerin de bulunduğu mevki ve makam sahibi kişilerin katılımıyla veda yemeği düzenlenmesini “Yüz kişilik yemek verdirecek kadar kendisini sevdirmiş. Ne güzel” sözleriyle dile getirdi. Atış, polisin gecesi için davet alıp almadığı sorusunu ise “O kadar kendisini sevdirmiş ama bana ulaşamamışlar” diye yanıtladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da “Dinlemeyi organize edenler beraber yemek yemişler. Bundan doğal bir şey olamaz. Dinlenildiğimi biliyordum” dedi.

‘Somut delil bulunamadı’
Adana Emniyet Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada, veda yemeğinin istihbaratçı polisin çok sosyal kişi olması nedeniyle düzenlendiğini bildirdi. Açıklamada, telefon dinlemelerinin siyasilere ve işadamlarına servis edilmesi iddiasıyla ilgili açılan soruşturmada istihbaratçı polisin aleyhine delil bulunmadığı da kaydedildi.



3 yıl önceki iddia
Adana’da yasadışı telefon dinlemeleri iddiasını 3 yıl önce dönemin Ak Parti İl Başkanı Abdullah Doğru da ortaya atmıştı. Doğru, parti içi rekabetin resmi kurumlara yansıdığını, kendisinin saf dışı kalmasını isteyen bürokratların telefon dinleme faaliyetlerinde bulunduğunu ve yaptığı görüşmelerin rakiplerince aleyhine kullanılmaya çalışıldığı iddialarında bulunmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı kongreden bir gün önce Doğru, adaylıktan çekilmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER