Gündem
  • 5.9.2013 12:11

Afet uzmanı muhabirler yetiştirilecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), medyayla, afet tedbirlerinin yaygınlaştırılması, afetler sırasında halkta korku ve paniğe yol açmayacak etik yayıncılık ilkeleri doğrultusunda hareket edilmesi için ortak çalışmalar yapacak.

 

2013-2017 Stratejik Planını hazırlayan AFAD, bu çerçevede faaliyetlerinin farkındalığını her yıl yüzde 20 artırmayı hedefliyor.

Afet ve acil durum yönetiminde medyayla ortak çalışmayı planlayan Başkanlık, bu anlamda medyayla, afetler öncesinde alınacak tedbirlerin yaygınlaştırılması, afetler sırasında toplumun ruh sağlığını bozmayacak, halkta korku ve paniğe yol açmayacak etik yayıncılık ilkeleri doğrultusunda hareket edilmesi konularında işbirliği yapacak.

Ayrıca afetler sonrasında yapılan çalışmalarla hayatın normal akışına dönüşünün kamuoyuna sunulması konularında kamu yararı ilkesi gözetilerek yayın yapılması ve ülke olarak afet ve acil durumlardan daha az zararla çıkılması konularında ortak çalışmalar gerçekleştirilecek.

-Etik yayıncılık ilkeleri belirlenecek

Bu çerçevede afetlerde medya yayınlarında uyulması gereken etik yayıncılık ilkeleri belirlenecek.

Afet muhabirliği projesiyle de muhabirlerin Türkiye'de afet ve acil durum yönetimi, medya etik ilkeleri, sağlıklı ve doğru haberin ne şekilde ve nereden alınacağı gibi konularda eğitilmeleri ve sertifikalandırılmaları sağlanacak.

Bu kapsamda bu yıl 40 kişi afet muhabirliği sertifikasına sahip olurken, bu sayı gelecek yıl 80'e, 2015'te 120'ye, 2016'da 160'a, 2017'de ise 200'e çıkarılacak.

Radyo ve televizyon kanalları vasıtasıyla halkı bilgilendirmek, yönlendirmek ve gerekli uyarıları yapmak amacıyla da afet yayıncılığı projesi hayata geçirilecek.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:16

İLGİLİ HABERLER