Gündem
  • 15.7.2009 16:27

AFGANLILAR TÜRK KOMUTANA AĞLIYOR...

Afganistan'daki Türk Gücü Komutanı Kurmay Albay Faruk Sungur ile Afganistan'da düzenlenecek olan cumhurbaşkanı seçimleri için 12 Temmuzdan itibaren Mezar-ı Şerif'e yerleşmekte olan Türk askeri birliğinin komutanı Albay Murat Kaymakçılar'ın içinde bulunduğu zırhlı aracın dün Faryap vilayetinin Devletabat ilçesi yakınlarından trafik kazası geçirdi. Kazada Kurmay Albay Sungur ile Uzman Çavuş Mevlüt Baydur olay yerinde şehit oldu.

Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanı Kurmay Albay Faruk Sungur'un şehit olması, Kabil'deki Türk birliğinin konuşlandığı Kamp Doğan'da ve kentte büyük üzüntüye neden oldu. Kazanın duyulmasının ardından çok sayıda Afgan vatandaş, Kamp Doğan'da görev yapan Mehmetçiklere taziye ziyaretinde bulundu.Afganistan komutanına ağlıyor..

Özellikle aralarında kadın ve çocukların bulunduğu çok sayıda Afgan vatandaşının, gözyaşları içinde Kamp Doğan'ın önünde beklediği öğrenildi. Kampı ziyaret edenler arasında Afganistan'da görev yapan ülkelerin askeri temsilcileri ile Afganlı yetkililerin de bulunduğu belirtildi.

AFGAN ÇOCUKLARIN “MANEVİ BABASIYDI”

Kabil'de görev yapan Türk birliğinde görev yapan Kurmay Albay Sungur, NATO'da görevli yabancı komutanların aksine, halkla iç içe olması, onlarla bayramlarda kucaklaşması, çocuklara bir baba şefkatiyle yaklaşıp miniklerin ellerine hediyeler tutuşturması nedeniyle Afgan halkının gönlünde taht kurmuştu.

Kumay Albay Sungur, toplumsal kaynaşmanın en güzel örneklerinden biri olan dini bayramlarda fakir halkı evlerinde ziyaret edip onlara hediyeler dağıtırken, yetim ve öksüz kalan çocukları ise hep koruyup kollaması ile tanınıyordu.

Sağlık sorunlarının kol gezdiği ülkede Kurmay Albay Sungur, Afgan halkına sağlık hizmetleri de sunulmasını sağlıyordu. Afgan halkını gerek evlerinde, gerek birlikte sağlık muayenesinden geçiren Kurmay Albay Sungur, ihtiyacı olanlara ücretsiz ilaç ve gıda yardımı da yapılmasına öncülük ediyordu.

Büyük Önder Atatürk'ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesini yurt dışında en iyi temsil eden Türk komutanlarından biri olan Kurmay Albay Sungur, güler yüzü ve şefkatiyle gönülleri kazanmasını da bilmişti.

fgan halkının huzur içinde yaşaması için özveriyle çalışmalar yürüten Kurmay Albay Sungur'a, NATO'da görev yapan diğer komutanların “halkın Türk birliğine olan sevgisinin nedenlerini de sürekli olarak sorduğu” dile getiriliyordu.

Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanı Kurmay Albay Faruk Sungur, beraberindeki subaylarla özellikli dini bayramlarda camileri de ziyaret ederek, halkın bayramını kutsal mekanlarda tebrik de ediyordu.

Kurmay Albay Sungur, yaptığı ziyaretlerde çocukları da unutmuyordu. Çocukların yanaklarını okşayan, onların ellerinden tutan, onlara Türk insanının sevgisini veren Kurmay Albay Sungur, çocukların kendisini neden çok sevdiğine ise “onlar için her zaman yanımda şeker taşıyorum” şeklinde yanıtlamıştı.

Özellikle NATO kuvvetlerinin geçiş güzergahlarında sıkı güvenlik önlemleri alındığı Afganistan'da, Kurmay Albay Sungur, yaya olarak iç bölgelere dahi gidip halkın sorunlarını dinleyip, onlarla yakından ilgileniyordu.

Türk askerinin Afgan halkıyla kurduğu bu sıcak ilişki sayesinde bölgede yaşayan çok sayıda çocuk da Türkçe öğrendi. Bu sayede çocuklarla daha iyi iletişim kurulabiliyordu.

Kamp Doğan'ın bulunduğu bölgede yaşayan Afgan halkı ise Türk askerinden duydukları memnuniyeti ifade etmek amacıyla, bölgede bulunan caminin giriş kapısını “Ay ve yıldız” motifleriyle süslediklerini anlatmışlardı.

Türk askerlerinin geçirdiği kaza, Afganistan'ın kuzey bölgesinde de büyük üzüntüye neden oldu. Bu bölgede yaşayan Türkmenler, Özbekler ve Tacikler de üzüntülerini bu bölgedeki Türk temsilciliklerine iletiyor.

TÜRK ASKERİNİN BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİ

Kabil'de güvenliğin yanı sıra insani amaçlı projelere de imza atan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda çalışmalar yürütüyor.
Bu çalışmalar kapsamında kent merkezindeki bir camiyi restore eden Türk askerleri, su sıkıntısının bulunduğu Kabil'in güneyindeki Kakacabbar bölgesinde de 20'den fazla su kuyusu açtı.

Bugüne kadar Kabil'in değişik bölgelerinde dil kursları açan Mehmetçik, yaklaşık bin Afganlıya Türkçe öğretirken ayrıca yüzlerce Afganlıya, halı dokuma, dikiş nakış, bilgisayar ve marangozluk eğitimi verdi.

Kamp Doğan'daki karargahta bulunan hastanede görev yapan 6 doktor ve 3 hemşire ise Afganistan'ın değişik bölgelerinden gelen günde 150 hastaya sağlık hizmeti verirken, tedavileri için de ücretsiz ilaç veriyor.

Mehmetçik, Afgan askeri ve polisine de eğitim veriyor. İhtiyaç sahibi Afgan ailelere kış mevsiminde kömür yardımında da bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:15

İLGİLİ HABERLER