Dünya
  • 4.9.2013 00:19

'Afrika'da büyükelçilik sayısı 34'e çıktı'

23 Afrika ülkesi ile karma ekonomik koordinasyon oluşturduk. 4 ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptık inşallah bunu bütün Afrika'ya yayacağız. Bütün Afrika'yı Türk girişimciler için serbest ticaret alanı yapmaya kararlıyız." dedi.
Davutoğlu, Afrika Stratejileri Sektörel Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Davutoğlu'nun yanı sıra Afrika'da görev yapan büyükelçiler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Sheraton Otel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Davutoğlu, toplantının Türkiye'nin son 10 yıldaki en önemli açılımlarının yapıldığı Afrika'nın ele alındığını söyledi.
Davutoğlu, "Afrika 30 milyon kilometrekarelik alanı ile dünyanın ikinci büyük kıtası. Zengin doğal kaynakları ve insan gücü var. Emek yoğun genç ve artan bir nüfusu var. Hızlı kentleşmeye ihtiyaçları var. Kalkınmanın ilk aşamasında oldukları için olağanüstü bir altyapı ihtiyaçları var." dedi.
Davutoğlu, "Afrika insanı ile kaderinizi paylaşmadan onlarla birlikte bir gelecek perspektifi geliştirmeden yapacağınız her ekonomik ve siyasi atılım orada çok olumsuz çağrışımları da beraberinde getirirdi. Bugün Afrika'da açılan her büyükelçiliğimiz, her işadamamız her sivil toplum kuruluşumuz ve TİKA'mız hep bu insani diplomasi özelinde faaliyetleri yaptı. Açılımımızın en önemli kuruluşlarından biri TİKA'dır. Afrikalı kardeşlerimize şunu demek istedik biz Afrika'ya geliyoruz sadece ulusal stratejimiz ve ekonomimizi geliştirmek ve siyasi ağırlığımızı ortaya koymak için değil sizlerin derdinizle dertlenmek ve kalkınma projelerinizde her türlü teknik yardımı yapmak, herhangi bir sıkıntı ile kıtlıkla açlıkla karşılaştığınızda sizinle bu kaderi paylaşmak için geliyoruz." şeklinde konuştu.
Davutoğlu, "TİKA'nın merkezi konumda bulunması bir anlamda Afrika'ya insani diplomasi ile açıldığımızın göstergesi. 750 milyon dolar dış yardım yaptık son yıllarda Afrika'ya. Toplam dış yardımımız 2,5 milyar dolar. Başta Somali olmak üzere birçok Afrika ülkesinde TİKA bir marka halinde insanların yardımına koşan ve omuz omuza insanlarla çalışan önemli bir kurum." diye konuştu.
Davutoğlu, şunları söyledi: "Afrikalı bize baktığında kardeşlerini görecek. Oraya buraya bir takım kaynaklar aktarmak üzere gelen fırsatçıları değil kardeşlerini görecekler. O kardeşlik bilinci öylesine inşa edeceğiz ki bizden sonraki nesiller Afrika'ya gittiklerinde sizin dedeleriniz bize zor zamanımızda şu yardımla geldiler diye destansı bir şekilde bahsedecekler. Bugün Somali efsanesi gerçek anlamda tüm devlet kurumları ve sivil toplum örgütlerimiz ile gerçekleştirdiğimiz bir başarı efsanesidir. Afrika'daki Türk imajını olağanüstü değiştirmiştir. Dünyadaki Türk imajını değiştirmiştir. Eğer milyarlarca dolarlık bir kamu diplomasisi faaliyeti ve lobisi yapmış olsaydık emin olunuz Somali'deki insani yardımlar üzerinden elde ettiğimiz pozitif imajı pozitif algıyı elde etmemiz mümkün olmazdı. Afrika açılımımızın bu felsefi özünü muhafaza edeceğiz. Bu felsefi öz ayrı zamanda bizin kültürümüzün ve bizim medeniyetimizin insani özüdür bunu hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz."
Afrika'da 2008'de 12 olan büyükelçilik sayısının bugün itibariyle 34'e çıktığını vurgulayan Davutoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"Kendine güvenmeyenlerin zihinlerinin bile alamayacağı bir gelişme bununla yetinmedik. 25 ticaret müşavirliğimiz var. 9 TİKA koordinatörlüğü var. 23 Afrika ülkesi ile karma ekonomik koordinasyon oluşturduk. 4 ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptık inşallah bunu bütün Afrika'ya yayacağız. Bütün Afrika'yı Türk girişimciler için serbest ticaret alanı yapmaya kararlıyız. 10 ülke ile yatırımları karşılıklı destekleme anlaşması, 17 ülke ile iş konseyi kuruldu ve en önemlilerinden birini söylüyorum 35 noktada THY'nin uçuşu var."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:18

İLGİLİ HABERLER