Gündem
  • 30.7.2021 09:18

Ağaçları ve milyonlarca canlıyı yakan PKK'lılar birbirini kutluyor

Yanan orman için PKK’lılar birbirlerini kutluyor..

PKK’lı ‘Ateşin Çocukları İnisiyatifi’ üstlendi

Yangınların terör örgütü PKK’nın sabotajları olduğuna yönelik çok sayıda emare bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Hatay’da çıkan ve büyük hasara yol açan yangınları PKK’lı ‘Ateşin Çocukları İnisiyatifi’ üstlenmişti. Son günlerde çıkan yangınlar da benzer şekilde PKK’lı ‘Ateşin Çocukları İnisiyatifi’ tarafından üstleniliyor. Sosyal medyada PKK sempatizanları bu yönde paylaşımlar yapıyor.

PKK elebaşı Karayılan talimat vermişti

Terör örgütü PKK elebaşı Murat Karayılan'ın, geçtiğimiz sene orman yakma talimatı verdiği ortaya çıkmıştı. Terörist elebaşı, "2-3 genç bir araya gelerek eylem yapabilir. 'Silahımız yoktur' diyebilirler. Silahları çakmak ve kibrittir" diyerek açıkça talimatta bulunmuştu.

Kışlayı yakmaya çalışan PKK bağlantılı çıktı

Dün Ankara'nın Polatlı ilçesinde yer alan Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı'ndaki otları, dışarıdan yakarak yangın çıkarmaya çalışan 28 yaşındaki K.Ü.Y. vatandaşlar tarafından kıskıvrak yakalanmıştı. Zanlının birçok suç kaydı bulunduğu ve terör örgütü PKK sempatizanı olduğu ortaya çıkmıştı.

PKK 90'lı yıllardan beri yangın çıkartıyor

PKK'nın orman yangınlarını diğer terör örgütleri gibi bir yöntem olarak kullandığı biliniyor. Terör örgütü, Türkiye’de güvenlik güçlerine yönelik ilk eylemini 1984’te gerçekleştirmiş olmasına rağmen orman sabotajlarını bir strateji olarak özellikle 1990’lardan itibaren benimsiyor. SETA tarafından hazırlanan "Çevre Terörizmi ve PKK'nın Orman Sabotajları" isimli rapor, bu gerçeği gözler önüne seriyor.

Özellike turistik bölgeleri hedef aldılar

SETA'nın raporuna göre, orman sabotajlarının yaşandığı ilk dönemlerde Yunanistan’daki kamplarda hem ideolojik olarak hem de patlayıcı gibi teknik konularda eğitim gören teröristler, Türkiye’de özellikle turistik bölgelerde orman yangınları çıkarmıştır. 1994’ten itibaren Türkiye’nin özellikle turistik bölgelerinde PKK’nın yangın çıkardığı medyada kendisine genişçe yer buldu.

1997’de bir gecede 650 hektarlık alanı yaktılar

Yalnızca 1995’in ilk yarısında 950 hektar ormanlık alanın PKK tarafından yakılması sonucu hedef alınan şehirlerde birer kriz komitesi oluşturulmuş ve orman giriş-çıkışları kontrol altına alınmıştır. 90’lı yıllarda PKK çoğunlukla Ege ve Akdeniz’de orman sabotajlarına devam etmiştir. Terör örgütü 1997’de bir gecede Antalya’da 650 hektar ormanlık alanı ve 200 hektar bahçeyi yakmış, eş zamanlı olarak Manavgat ve Belek’te de sabotaj girişiminde bulunmuştur. Bu yangınlarda maalesef iki kişi hayatını kaybetmiştir.

1990’lardan itibaren orman sabotajlarını bir terör eylemi olarak benimseyen PKK bu yöntemi 2000’lerde de kullanmaya devam etmiştir. Bunlardan akla ilk geleni ise Ağustos 2006’da Akdeniz’de çıkarılan orman yangınlarıdır. 5 gün içerisinde Bodrum, Kaş, Nazilli, Kuşadası, Selçuk ve Adana’da çıkan orman yangınlarıyla toplam 4 milyon ağaç yok olmuştur. Bodrum’da 700, Kaş’ta 500, Nazilli’de 40, Kuşadası’nda 300, Selçuk’ta 350 ve Adana’da da 100 hektar olmak üzere toplam 2 bin hektarlık ormanlık alan bu yangınlar sonucu zarar görmüştür. Beş gün içerisinde art arda çıkan bu orman yangınları yine PKK tarafından üstlenilmiştir.

PKK'ya bağlı HBİM'in üstlendiği yangınlar

2019’un Temmuz başında İstanbul-Kartal’da, Muğla-Dalaman ve Milas’ta gerçekleşen orman yangınlarını PKK’ya bağlı “Halkların Birleşik İntikam Milisleri” (HBİM) tarafından PKK’nın haber ajansı ANF’de yayımlanmış olan bir bildiriyle örgüt tarafından açıkça üstlenilmiştir.

Antalya’da üç gün süren orman yangınlarında 350 hektarlık alan yanmış ve orman yakınlarındaki otuz dört ev boşaltılmıştır. Terör örgütünün bu orman sabotajlarıyla mesaj verilmeye çalışılan hedef kitle turistler ve siyasi irade olmuştur. AK Parti iktidarının “turizmden beslendiği” ve bu sebeple de turistlerin tatil için Türkiye’yi tercih etmemeleri çağrısında bulunan PKK “Faşist blokun gelir merkezleri haline gelen bölgeye gelmeyin” ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 30.7.2021 19:45

İLGİLİ HABERLER