Sağlık
  • 17.10.2007 03:32

AĞIZ KOKUSU KANSER HABERCİSİ OLABİLİR!..

Nefes kokusu, şeker hastalığı başta olmak üzere kanser gibi çok ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.

Ulus Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Uğur Yıldız, nefes kokusu olan hastanın ilk olarak kulak burun boğaz bölümünde, daha sonra ise doktor yönlendirmesiyle diğer alanlarda muayene olması gerektiğini belirtti.

Yıldız, sorun görünmediği halde nefes kokusu olan kişinin bol bol su içerek ağız boşluğunun temizlemesi gerektiğini söyledi. Ağız kokusuna sıklıkla, dişlerin, üst solunum yollarındaki, yemek borusundaki, bronşlardaki sorunların, mide rahatsızlıklarının neden olabildiğine değinen Yıldız, şeker hastalığı, kanser gibi hastalıkların da nefes kokusuna neden olabildiğini açıkladı.

Yıldız, nefes kokusu bulunan kişilerin mutlaka doktora görünmelerini istedi. “Böbrek hastalarında da nefes kokusuna rastlanır, çünkü böbrek hastalığı ağız kuruluğuna, ağız kuruluğu da nefes kokusuna neden olur" diyen Yıldız, burundaki yabancı cisimler ile iltihapların da nefes kokusu yapabileceğini anlattı.

BOL BOL SU İÇİN

Yıldız, sorun görünmediği halde nefes kokusu olan kişilerin ağız bakımına çok dikkat etmelerini, yeme içme düzenine özen göstermelerini ve bol bol su içerek ağız boşluğunu temizlemelerini önerdi. Yıldız, bitkisel içeceklerin de ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Nefes kokusunun sosyal ilişkileri de ciddi biçimde etkilediğini söyleyen Yıldız, “Nefes kokusu nedeniyle kişi iş bulmakta zorlanabilir, çevresinden (özellikle genç ve çocuklar) dışlanabilir. Nefes kokusu ayrıca evliliklerin bitmesine bile neden olabiliyor. Bu nedenle çözüm aranmalı” dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER