Gündem
  • 29.11.2007 10:10

"AHLAKSIZ TEKLİFE" SAVCI SÜRPRİZİ

Savcı, Yıldırım’ın, Akkaya hakkındaki “İş dünyasından kimse 3 bin dolar bile vermez” sözünde suç bulmadı

Gerekçe: Ekonomik krizle bağlantılı ’düşünce açıklaması’dır

Deniz Akkaya ile İstanbul Ticaret Odası eski Başkanı Mehmet Yıldırım’ı karşı karşıya getiren “ahlaksız teklif” süreci, 2002’de başladı. Akkaya’nın “Bir işadamı bir haftalık aşk karşılığında 300 bin dolar teklif etti” sözleriyle ilgili “Değerini artırmak için yanlış taktik uyguluyor. İşadamı kimseye değerinden fazla vermez” diyen Yıldırım hakkında ’basın yoluyla hakaret’ten 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Önceki gün görülen duruşmada gazeteci Reşat Balcıoğlu tanık olarak dinlendi. Balcıoğlu, Yıldırım’ın röportajda “Bu ekonomik krizde Akkaya’ya 300 bin dolar verecek işadamının bulunması söz konusu değildir. İşadamı kimse açıklasın. İş dünyasından değil 300 bin dolar, 3 bin dolar veren çıkmaz” dediğini kaydetti. Mütalaa veren Savcı Zeka Kaner, Yıldırım’ın, ülkenin ekonomik kriz içinde olduğu bir ortamda bir işadamının Akkaya’ya yaptığı teklifle ilgili değerlendirmesinin ’nezaket ile bağdaştırılamayan, ağır ve agresif’ nitelikte olduğunu belirtti.

Ancak Savcı Kaner, o sırada İTO Başkanı olan Yıldırım’ın iş dünyası ve ekonomik kriz

ile bağlantılı bu sözlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi uyarınca ’düşünce açıklaması’ olarak sayılacağını kaydetti. AİHM’nin Avusturyalı gazeteciler Lingens ve Oberschlick hakkında verdiği kararlara atıfta bulunan savcı, Yıldırım’ın bu nedenle

beraatini talep etti.


Yıldırım’ı kurtaran AİHM kararları

Avusturya’da ’Profil’ dergisinin editörü Lingens, başbakan hakkındaki yazısında ’ahlakdışı’ sözleri nedeniyle para cezasına çarptırıldı. Meslektaşı Oberschlick ise bir politikacının işlediği iddia edilen suçlara yer verince mahkum oldu. Ancak AİHM, bu kararların sözleşmenin 10. maddesine aykırı olduğunu belirtti.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER