Ekonomi
  • 30.6.2015 15:59

Ahtapot, yumurta ve çam kozalağının turşusunu yaptı

Kavanozu 12 TL'den başlayan turşular arasında ahtapot turşusunun kavanozu ise 200 TL’den alıcı buluyor.
Antalya’da yaşayan 25 yıllık turşucu Mustafa Hazar (56), ahtapot, balık, bıldırcın ve tavuk yumurtası ile çam kozalağından turşu kurmayı başardı. Hazar, turşularının tadını ve ismini de 'Yeşil Fıçı Turşucu' diye tescilletti. Lara bölgesindeki Hazarbey Türk Mutfağı’nın işletmecisi ve aynı zamanda makine mühendisi olan diplomalı turşucu Mustafa Hazar, 1990 yılından bu yana kurduğu 220 çeşit turşuyu lokantasında sergiliyor.

"BU İŞ GÖNÜL İŞİ"
Müşterilerinin özellikle farklı tatlardaki turşuları denemek için lokantasına geldiğini de belirten Hazar, turşu kurmanın herkesin yapabileceği bir iş olmadığını, bu işin bir gönül işi olduğunu ifade etti. Evinde turşular için yer bulamayınca lokantasında sergilemeye başladığını da belirten Hazar, "2000 yılına gelince evim 4 dolap turşuyla dolmuştu. Yemek yapan komşularımız gelip benden turşu isterdi. Bir gün hepsini topladım ve öğrenmeleri için anlattım. Ancak 40 haneli yerde kimse yapamadı. Bu işte el, çok önemli" dedi.

"TURŞU LİMONLA KURULUR"
Turşunun en güzelinin limonla olabileceğinin altını çizen Mustafa Hazar, Antalya’da havanın sıcak olması nedeniyle sirkenin turşuya zarar verdiğini söyledi. Ahtapot ve bıldırcın yumurtası turşularına müşterilerin ilk başlarda temkinli yaklaştığını ifade eden Hazar şöyle konuştu:

"Turşularımı limon ağırlıklı yaparım. Sirke pek kullanmam. Antalya’da sıcak olunca sirke çabuk eritir. Turşu zaten limonlu güzel olur. 220 çeşit turşum var. Artık son noktayı koydum. 5 yıldır da yapmıyorum. Merak ve hobimi ticarete çevirdim. Meyve ve sebzelerden hepsini denedim. Karpuz, kiraz, balık, ahtapot, bıldırcın yumurtasını denedim insanların çok hoşuna gitti. Ahtapot ve yumurtalar için ilk başta müşterilerin tepkisi 'Acaba olur mu' şeklinde oluyor ancak denediklerinde teşekkür ediyorlar."

Turşu çeşitlerinin hepsinin ayrı faydası olduğunu ifade eden Hazar, acılı turşunun boğaz enfeksiyonlarına, kaya koruğu turşusunun iyot eksikliğinden kaynaklı guatra, kozalak turşunun ise astım ve şekere iyi geldiğini söyledi.

EN PAHALISI AHTAPOT TURŞUSU
Turşu kavanozlarının 12-200 TL arasında satıldığını ifade eden Hazar, "12 TL’den başlayıp 200’TL’ye kadar değişiyor fiyatları. Ahtapotun kavanozunun küçüğü 80, büyüğü 200 TL. Ürünlerin hepsi doğal. Raf ömrü uzun olsun diye katkı maddesi yok. Kaliteyi bozmamak için butik olarak yapıp satıyorum" dedi.

ALPARSLAN ÇINAR-ADEM AKALAN

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:35

İLGİLİ HABERLER