Gündem
  • 31.5.2006 08:45

AİHM'DEN TÜRKİYE'YE EMRAH CEZASI!..

Şarkıcı Emrah’ın "babalık davası", Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum ettirdi. 1991’de doğan Tayfun Engin’in, "Emrah’ın çocuğu" olduğunu belirten Ebru Çolak, tam 1992’den 2001’e kadar konuyla ilgili hukuki bir mücadele vermişti. Ebru Çolak’ın 2 Nisan 1992’de başlayan hukuki mücadelesi, ancak 18 Ocak 2001’de, Tayfun Engin’in Emrah’ın çocuğu olduğunu onaylayan Yargıtay kararıyla sonuçlanmıştı.

Ebru Çolak, bu uzun yargı sürecini AİHM’de dava konusu yaptı. Dün kararını açıklayan AİHM, Türkiye’yi mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 14 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM, bir babalık testiyle "kolayca" bitebilecek olan hukuki sürecin tam 8 yıl dokuz ay gibi bir süre sonunda sonuçlandığını belirterek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, "bir davanın makul sürede sonuçlanması" ilkesine uyulmadığını, bununla ilgili altıncı maddenin birinci fıkrasının ihlál edildiğini kaydetti.

ÖZEL HAYAT - AİHM ayrıca, Emrah’ın Türkiye’deki ünü nedeniyle bu dava sürecinde konunun basın tarafından çok yakından izlendiğini, bu uzun sürenin Ebru Çolak ve oğlunun özel aile hayatını olumsuz etkilediğini belirterek sözleşmenin "özel yaşamın güvence altına alındığı" sekizinci maddesinin de ihlál edildiği kanaatine vardı.

Emrah İpek’in, Tayfun Engin’in yüzde 99.99 oranında babası olduğunun tespit edildiğini belirten AİHM, ancak bu geçen zamanda çocuğun babadan alabileceği nafakadan mahrum kalması, okuluna tam olarak devam edememesi, derslerini olumsuz etkilemesi ve de basının takip ettiği kişi olması gibi "olumsuz bir dönem" geçirdiğini belirtti. Böylelikle "özel hayatın korunması" ile ilgili hakkının da ihlal edildiğini kaydetti.


GÖREVİ İHMAL - AİHM, Emrah İpek’in DNA testi için 11 kez çağrılmasına karşın test için laboratuvara gitmediğini, kendisinin DNA testi için gerekli yere gitmesini sağlayacak olan yetkililerin görevini yerine getirmediğini belirtti.

/Zeynel LÜLE - HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER