Ekonomi
  • 7.10.2005 00:16

AIRBUS'TAN YENİ BİR MODEL...

Airbus uçaklarının ana sahibi olan Avrupalı EADS havacılık şirketi, yeni bir tip yolcu uçağı geliştirilmesine karar verdi.
 
A350 adı verilecek olan bu uçağın, 350 yolcu taşıyacak kapasiteye sahip olması bekleniyor.

Ancak şirketin bu kararının, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yolcu uçaklarına sağlanan teşvikler konusundaki ticari anlaşmazlığı daha da körüklemesinden endişe ediliyor.

EADS, bu kararla Airbus'ın A350 siparişlerini kabul etmesinin sağlandığını söylüyor.

Şirket, şimdiye dek dokuz alıcıdan 140 yeni yolcu uçağı siparişi aldıklarını belirtiyor.

Yıl sonuna kadar siparişlerin toplam sayısının 200'ü bulması bekleniyor.

A350 model yolcu uçaklarının, Amerikan Boeing firmasının ürettiği 787 tipi uçaklarla rekabet etmek üzere geliştirilmesi planlanıyor.

Avrupa hükümetleri, yeni yolcu uçağının geliştirilmesi sırasında kullanılmak üzere Airbus'a borç verilmesi üzerinde prensipte anlaşma sağladı.

Ancak bu borçlar, Amerika Birleşik Devletleri'yle varolan bir krizin tam odağında.

Zira Washington, bu borçların çok büyük kolaylık sağladığını ve bir anlamda devlet teşvikine eşdeğer olduğunu savunuyor.

Airbus'ın daha önce aldığı borçlarda, eğer sözkonusu yolcu uçağı ticari olarak başarı sağlayamamışsa, borçların geri ödenmesinin gerekmediği ifade edilmişti.

Avrupa Birliği de buna karşılık olarak, Boeing'in Amerikan savunma ve havacılık kurumları ile yaptığı kontratlar vasıtasıyla, dolaylı olarak teşviklerden yararlandığını iddia etmişti.

Her iki şirket de, bir çözüm için müzakerelerde bulunulması yönündeki çabalara karşın, şikayetlerini Dünya Ticaret Örgütü gündemine taşımıştı.

Fransız bir bakan, müzakerelerin devamına izin vermek için A350 yolcu uçağı için öngörülen borçların hemen ödenmeyeceğini söyledi.

Yeni yolcu uçağı modeli, halen tam teşekküllü ticari uçuşlar için testleri süren dev A380 uçağını izleyecek.

Airbus, 500'den fazla yolcu kapasitesi olan A380 uçakları için şimdiye dek yaklaşık 150 sipariş aldıklarını söylüyor.

/BBC

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER