Gündem
  • 12.1.2014 00:25

AK Parti CHP'ye golünü attı

TBMM Adalet Komisyonu'ndaki tekme tokatlı HSYK teklif görüşmesinde AK Parti ile CHP arasındaki "teklif satrancına" ve "taktik savaşlarına" sahne oluyor. TBMM Adalet Komisyonu Başakın Ahmet İyimaya kavga ve gerginlikleri "komisyona yarım saat ara" manevrası ile aşıyor ve her oturumda "Kaldığı yerden görüşmelerimize devam ediyoruz" açıklaması yapıyor. İyimaya gözle kaş arasında da CHP'lilerin "anayasaya aykırılık",iddiasını oylattı. İtiraz AK Parti oylarıyla reddildi gerginlik çıkınca da yemek arası verdi.


BOZDAĞ'DAN ANAYASA MANEVRASI      

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise HSYK'nın davet edilmemesi nedeniyle yaşanan dünkü yumruklu ilk kavganın ardından ilk kez sürpriz çıkışla devreye girdi. Anayasa değişikliği taktiğine başvuran Bakan Bozdağ siyasi partilere anayasa değişikliği önerdi.  Ancak, Bozdağ HSYK teklifini çekmeyi ön şart olarak kabul etmeyeceklerinin altını ısrarla çizdi. Bozdağ, sabaha karşı da Başbakan Tayyip Erdoğan'ı karşılamak üzere havaalanına gitti ve komisyonda yaşananları aktardı.

'Teklifi geri çekin' çağrısı


BAKAN'DAN İKİ ŞART: ÖNCE MUTABAKAT SONRA METNİ İLAN EDELİM

Bakan Bozdağ bugün saat 14.00'te ikinci tur görüşmelere katılmak üzere Komisyona gelişinde de "Teklifi geri çekmeyeceklerini" tekrarladı. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun komisyona gelmesi yüzünden yaşanan kavga ve tansiyonun iyice yükselmesi üzerine Bakan komisyonda ikinci kez söz aldı. CHP'nin "Samimiyseniz tekilfi çekin görüşelim" şartına karşılık Bakan iki şart ileri sürdü. Bozdağ, "Eğer bir metinde mutabık kalır bunu da kamuoyuna deklere edersek HSYK teklifi durabilir" dedi.  Bozdağ, bu sözleriyle teklifin çekilmeyip önce mutabakat sonra metnin kamuoyuna ilanı halinde HSYK teklifinin durabileceğini kayda geçirmiş oldu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de yargının hep tartışıldığını belirterek şu sözleri kaydetti: Gerçekten bir hukuk devletinin olduğu bir Türkiye’ye geçelim istiyoruz. Örneğin siyasal bir gündem ile ilgili HSYK bir açıklama yaptığı zaman Yargıtay, Danıştay daha şiddetli açıklama yapma rekabeti içindeydi. Türkiye bundan bunalmıştı. Biz yargıçların, savcıların bağımsızlığını ve tarafsızlığını temin etmemiz lazım. Yargıç dosyaya karşı tarafsız ve bağımsız olacak. Siyasi ideolojik kendi algılarına karşı da bağımsız olacak. Hem HSYK hem de Yargıtay’a karşı bağımsız olacak. Biz bunun böyle olması gerektiğine inandık. Biz böylesi bir yapı olmasın istedik. Herhangi bir partinin, düşüncenin, grubun arka bahçesi olmayan bir yapı olsun. Bugün geldiğimiz noktada bir yanlış düzeltilip başka yanlış devam ediyorsa, biz bu yanlışa göz yumalım dersek sorumluluğumuzu yerine getirmemiş oluruz. Tarafsız, yargısız bir yapıyı hep beraber ikame edelim. Siyasi partilerimiz bir anlayış birliği göstererek Anayasa’da değişiklik yapma konusunda uzlaşırlarsa bundan mutlu oluruz.

GÜZEL BİR ÇALIŞMA ORTAYA KOYALIM

Dün bazı arkadaşlar bu teklifin çekilmesi halinde bunun mümkün olacağını söylediler. Siyasi partiler grupları bir araya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp Türkiye kamuoyuna deklare ettiklerinde elbette bu teklif durabilir, onun üzerinden gidilir ve Türkiye’nin arzu ettiği konsensüs ile bu tartışılan noktadan daha ideal ve ülkemiz için yararlı bir noktaya hep beraber gidebiliriz. Gelin beraber bu konuda birlikte bir güzel çalışmayı ortaya koyalım. HSYK’nın görevleri Anayasa’da tahdidi olarak sayılmıştır. HSYK kanununa baktığınızda pek çok görevin HSYK’ya verildiğini görüyoruz. Meclise verilmemiş bir güç kanunla HSYK’ya verilmiş.
 

'TEKLİFİ GERİ ÇEKİN' ÇAĞRISI'

Gazetecilerin Yargıçlar Sendikası . Bir oldu bitiyle parlemontonun gündemine yasa teklifi .

CHP'YE KOMİSYONDA İLK GOL

CHP ise anayasaya aykırı olduğunu iddia ettiği teklifi TBMM İçtüzüğü'ndeki bütün imkanları kullanarak, engellemeye çalışıyor. Ancak, sayısal çoğunluğa sahip Ak Parti CHP'ye teklifle ilgili ilk golü de bugün attı. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, CHP'lilerin anayasaya aykırılık iddiası konusunu oylamaya sundu. AK Partililerin oylarıyla anayasaya aykırılık iddialarının reddedilmesi üzerine salonda tansiyon yeniden yükseldi. CHP'liler kürsüye yönelince AK Partililerden de  aynı hamle geldi. İki grubun arasında yeniden kavga çıkmasını araya giren TBMM idare amirleri Salim Uslu ve Malik Özdemir önledi. Divan önünde tartışma sürerken Başkan İyimaya ara manevrasına başvurdu. Toplantıya ara verip salondan ayrıldı.

MHP'DEN KOMİSYON MANEVRASI

MHP'li Faruk Bal ise Anayasa Komisyonu'na başvurduklarını yarın 14.00'te anayasaya aykırılık iddiamızı görüşüleceğini belirterek, kayda geçmesi için şunları söyledi: "Aradan önce anayasaya aykırılık iddiasını reddederek, ters bir kroşe ile yere serdiniz. Anayasa Komisyonu anayasaya aykırı derse bu kararınız ne olacak."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:34

İLGİLİ HABERLER