Ekonomi
  • 28.10.2005 00:08

AK PARTİ VE CHP UNAKITAN'A AF GETİRİLMEMESİ İÇİN ANLAŞTI

TBMM Genel Kurulu, yarın Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylaması için mesai yapacak.


TBMM Danışma Kurulu'nun, Genel Kurul'un 1 Kasım Salı günü toplanmaması kararı kabul edilirken, AK Parti'nin yarına ilişkin grup önerisi de benimsendi. Buna göre, yarın Genel Kurul'da, bazı kamu alacaklarının tahsili ve terkinine ilişkin yasa tasarısının bitiminin ardından, saat 23.00'ten sonra Anayasa değişikliği ele alınacak ve 2. tur oylama bitinceye kadar çalışılacak.


AK Parti'nin grup önerisi aleyhine konuşan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "torba kanun" olarak tanımladığı bazı kamu alacaklarının tahsili ve terkinine ilişkin yasa tasarısı içinde yer alan "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ve çeşitli nedenlerle yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen mastır ve doktora öğrencilerine af getiren 2 maddede değişiklik yapılmaması halinde, Anayasa değişikliğine destek vermeyeceklerini" söyledi.

"MADDENİN ÇIKARILMASINA SICAK BAKTIK"
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Anayasa değişikliğinin tümüyle teknik düzenleme içerdiğini ve bütçenin daha kısa sürede okunmasını sağlayacağını belirtti.
Kapusuz, "Torba Kanun" içinde Maliye Bakanı Unakıtan'a af getirdiği iddia edilen madde için "Maliye Bakanımız, (Beni ilgilendiriyorsa çıkmasında sakınca yok) diyor. Bu nedenle arkadaşlarımızın (CHP), bu maddenin çıkarılması konusundaki isteklerine sıcak baktık" dedi.


Yurtdışına mastır veya doktora yapmak üzere gönderilen, ancak çeşitli nedenlerle geri çağrılan öğrencilerin mağduriyeti üzerinde bir çalışma yapıldığını anlatan Kapusuz, bu kişilerin yaklaşık 140 bin dolar ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kaldığını, bunların mağduriyetinin önlenmesi amacıyla, devlet memuru olma şartlarını taşıyanların, memur olarak ihtiyaç duyulan yerlere gönderilmesinin uygun görüldüğünü kaydetti.


Kapusuz, "Anadolu çocuklarının bu mağduriyetini karşılayacak bir önerge vereceğiz" demesine, CHP'li milletvekilleri "Bunu YÖK'e bırakın" diye karşılık verdi. Kapusuz, yetkinin YÖK'e bırakılmasını kendilerinin de kabul ettiğini ifade ederek, bu konuda anlayış beklediklerini vurguladı.


Salih Kapusuz'un konuşmasının ardından söz isteyen CHP'li Koç, düzenlemeyle, yurtdışından geri çağrılan mastır ve doktora öğrencileriyle ilgili 2 ayrı maddede af getirildiğini, diğer maddenin ise bu kişileri başka göreve atama zorunluluğu içerdiğini belirterek, "Anadolu çocukları edebiyatı yapılırken bu unutulmamalı" dedi.

"KÜRSÜDEN PAZARLIK YAPILIYOR"
DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, öneri aleyhine yaptığı konuşmada, CHP ve AK Parti grup başkanvekillerinin, Meclis kürsüsünden pazarlık yaptığını ileri sürdü. Kandoğan, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinin 29 Ekim Cumartesi gününe sarkacağına işaret ederek, "29 Ekim düşünülmeden mi bu öneri getirildi?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un "Bayram değil, seyran değil deniyor" şeklindeki sözlerine Kandoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 70 milyon için bayram olduğunu belirterek, "O Cumhuriyet olmasaydı bugün bu kürsüden düşüncemizi hür şekilde ifade edemezdik" dedi.


Konuşmaların ardından, AK Parti grup önerisi kabul edildi.

MALİYE BAKANI'NIN AÇIKLAMASI
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 'Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı'nın kendisini ilgilendirdiği iddia edilen 3. maddeyi geri çektiklerini açıkladı.
Tasarının dün başlayan görüşmeleri, çalışma süresinin dolması üzerine yarım kalmıştı. Gündeme ilişkin çalışmaların ardından Genel Kurul'da kamuoyunda 'torba yasa' ve 'af' olarak adlandırılan 'Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi. Tasarı hayali ihracattan, süresinde yurda getirilmemiş ihracat bedellerine, burslu eğitimlerini tamamlayamayanlara, hurdaya çıkmış araçların vergi borçlarına, kadastro borcu olanlara af getiriyor. Yapılacak değişikliklerle devlete olan borçlar yeniden yapılandırılıyor ve faiz borçları ise tamamen siliniyor. Yine aynı tasarı ile daha önce çıkarılan Vergi Barışı Yasası'ndan yararlanan ancak yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için haklarını yitirenlere yeni bir olanak daha sağlanıyor. Tasarıyla iddialara göre Maliye Bakanı Kemal Unakıtan aftan yararlanacak.


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Genel Kurul'da yaptığı açıklamada, 3. maddeyi geri çektiklerini açıklarken, "Benim herhangi bir affa ihtiyacım yok ve herhangi bir maddenin arkasına sığınmak gibi bir problemim yok benim. O kadar mağdurlar olmasına rağmen onlardan da özür dileceğiz, çekiyoruz. Çok fazla istismar konusu oldu sanki bana çok ihtiyacı varmış gibi. Ben bir iş bankasının yönetim kurulu üyesi olsaydım böyle dava bile açılmazdı. Aynı durumda olan özel finans kurumu, özel finans kurumu fatura kesmek durumunda olduğu için suç işleniyor... Bunu geri çekilmesi veya konması beni hiçbir şekilde müspet veya menfi ilgilendirmiyor" dedi.

"TORBA YASA NELER GETİRİYOR?"
Tasarıda tasarının içinde yer alan ve YÖK tarafından lisansüstü eğitim görmek amacıyla yurtdışına gönderilen ve bu sırada 'bölücü ve irticai' faaliyetlere karıştıkları gerekçesiyle yurtdışı öğrenimleri yarım kalan kişilerin üniversiteye ve devlet kadrolarına dönüşüne imkan sağlayan düzenleme yer alıyor.

Yine aynı tasarıyla hafif ticari araçlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 10 olarak korunurken, diğerlerinden motor silindir hacmine göre yüzde 37 ile yüzde 84 arasında değişen oranlarda ÖTV alınması hüküm altına alında alınıyor.

Düzenlemeye göre yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan ve ''yolcu taşıma kapasitesi'', ''istiap haddi''nin yüzde 50'sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), istiap hadleri ve motor silindir hacimlerine göre alınacak ÖTV oranları şöyle:


"İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 santimetreküpün altında olanlar: yüzde 10, istiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 santimetreküpün altında olanlar: yüzde 10, motor silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçmeyenler: yüzde 37,
motor silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçen fakat 2000 santimetreküpü geçmeyenler: yüzde 60, motor silindir hacmi 2000 santimetreküpü geçenler: yüzde 84, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar (yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar)."


Azami yüklü kütlesi 4700 kilogramı geçmeyip sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan (kapalı kasalı olmayanlardan motor silindir hacmi 3200 santimetreküpü geçmeyenler hariç) araçlar için belirlenen ÖTV oranları da şöyle:


"Motor silindir hacmi 3000 santimetreküpü geçmeyenler:

yüzde 10, motor silindir hacmi 3000 santimetreküpü geçip 4000 santimetreküpü geçmeyenler: yüzde 52, motor silindir hacmi 4000 santimetreküpü geçenler: yüzde 75, kapalı kasalı olup istiap haddi 620 kilogramın altında olanlar: yüzde 10, diğerleri: yüzde 4."


Araçlarda 'yolcu taşıma kapasitesi', sürücü dahil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpımı ile hesaplanacak. Bir aracın sürücü ve yolcu dahil güvenle taşıyabileceği toplam yük ağırlığı da ''İstiap haddi'' haddi olarak tanımlanacak.

"SSK VE BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI"
SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının 18 ay taksitle yatırılması ve zam ve faizlerde de indirim yapılacak.

Bu hüküm Plan Bütçe Komisyonu'nda bir önerge ile değiştirilerek kabul edildi. Tasarıya komisyonda eklenen maddeye göre, 31 Aralık 2004 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle SSK tarafından takip ve tahsil edilen ve özel sektör işverenlerinin 31 Aralık 2004, kamu sektörü işverenlerinin ise 13 Ocak 2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş SSK primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve sosyal yardım zammı ile 31 Aralık 2004 tarihinden önce biten ihale konusu işler ile özel nitelikli inşaat işyerlerinden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan veya bu tarihten önce bitmiş olan bu işlerle ilgili olarak bu maddenin yayımını izleyen 30 gün içinde yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı tespit edilecek işverenlerin, fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanan borçları ile bunlara bağlı gecikme zammı ve diğer ferilerini 18 aya kadar taksitler halinde ödeme süresi tayin edilerek yeniden yapılandıracak.


Belirtilen bu borçların zam ve faizlerini, ana para tutarına kadar indirmeye ve/veya borcun asıllarına gecikme zammı ve faiz yerine vade tarihlerinden itibaren bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre için DİE'ce her ay için belirlenen toptan eşya fiyat endeksinin, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren ise üretim fiyat endeksinin aylık oranları esas alınarak faiz uygulatmaya SSK Yönetim Kurulu yetkili olacak. 'e göre yük taşımasında kullanılıp azami ağ
Düzenleme, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sigortalıların borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin de yetki veriyor. Buna göre, prim ve prime ilişkin alacakları ile sosyal güvenlik destek primi ve buna bağlı gecikme zamları ve faiz alacaklarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ayın başından itibaren iki ay içerisinde yazılı olarak başvurulması şartıyla, borcun tutarını, borçlunun ödeme gücünü ve diğer esasları dikkate almak suretiyle 18 aya kadar taksitler halinde ödeme süresi tayin ederek yeniden yapılandırılacak.

"YÜZDE 10'LUK AYLIK FAİZ ORANI YÜZDE 5 OLARAK HÜKÜM ALTINA ALINIYOR"
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hesaplanan borçların toplamı üzerinden yüzde 30'a kadar indirim yapmaya, borçlara bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki dönemlerde taksit ödeme süresince herhangi bir zam veya faiz uygulatmamaya, borçlular itibarıyla farklı ödeme süreleri belirlemeye, ödenecek taksit tutarlarını aylar itibarıyla farklılaştırmaya kurum Yönetim Kurulu yetkili olacak.


Bu madde kapsamında yapılandırılan borçlar için teminat aranmayacak. Daha önce tatbik edilen hacizler ile alınan teminatlar yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.

Madde kapsamına giren borçlular, maddenin yürürlük tarihinden önce Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun veya SSK Kanunu uyarınca ya da 1479 sayılı Kanuna göre taksitlendirerek ilgili kanunlarındaki taksitlendirme şartlarına uygun ödedikleri borçlarından, kalan tutarlar için başvuru süresinde talep etmeleri halinde, bu madde içinde değerlendirilecek.

Bu takdirde taksitlendirme şartlarına uygun olarak daha önce ödenmiş taksit tutarları için tecil ve taksitlendirme hükümleri geçerli sayılacak ve kalan borçlar vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilerek bu kanun hükümlerinden yararlandırılacak.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuran ancak borçlarını yapılan taksitlendirme kapsamında tamamen ödemeyen borçlular yapılandırmayı ihlal etmiş sayılacak ve ödedikleri tutarlar SSK ve Bağ-Kur tarafından uygulanan ilgili mevzuat hükümlerine göre mahsup edilecek. Madde kapsamına giren borçların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kısmen ödenmiş olması halinde, ödenmemiş kısım için bu madde hükmünden yararlanacak.


Tasarıda SSK ve Bağ-Kur gecikmiş alacaklarına uygulanan yüzde 10'luk aylık faiz oranı yüzde 5'e olarak hüküm altına alınıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER