Gündem
  • 7.1.2014 22:39

AK Parti'den HSYK açıklaması

HSYK'nın yapısını değiştirecek olan yasa teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulması ile ilgili olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Teftişin, HSYK'da bulunması, HSYK'yı hem savcı hem hakim haline getirmiş. HSYK üyelerinin büyük bir kısmı yerelde hakim ve savcıların oyları ile seçiliyor. Dolayısıyla hakim ve savcılar, HSYK üyelerinin büyük bir kısmı için aynı zamanda seçmen mahiyetinde. Teftişle ilgili bazı düzenlemeler olabilir meclise sunulan metinde" dedi.

BAŞSAVCIDAN BİR SORUŞTURMAYI GİZLEMEK DOĞRU DEĞİL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa  Şentop, Haber Türk'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Adli kolluk yönetmeliğinde yeni bir çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Şentop, "Mevcut mevzuata göre zaten savcılar, başsavcıya bilgilendirme görevleri var. Bununla ilgili sıkıntılar yaşandı. Başsavcıdan 1 hafta 10 gün olabilir belki. Ama  bir soruşturmayı 2 yıl boyunca saklamak, gizlemek doğru bir şey değil" dedi.

O SAVCIYI AYRICALIKLI KILAN BİR DURUM YOK

Soruşturmanın selameti için de mi gizleyemez mi? sorusu üzerine Şentop, "Elbette ki, tabi ki. Biz orada İstanbul'da çalışan 200 savcıdan bir tanesine çok güveneceğiz. Soruşturmanın selametini sadece bu savcı soruşturmayı yürütürse sağlayabiliriz diyeceğiz ama, geri kalan 199 savcıya, hatta başsavcıya bu manada şüphe ile bakacağız. Bu çok yanlış bir şey olur. O savcıyı ayrıcalıklı kılan bir durum yok ortada. HSYK'nın araştırma, inceleme yetkisi var.  Bu çerçevede bir sorun görüyorsa savcıyı veya başsavcıyı görevden alırlar başka yerlere tayin ederler güvenilmediği takdirde. Soruşturmanın selameti, başsavcı bilgi aldığında zedelenecekse, diğer savcıya neden güveniyoruz o zaman. Sorun buradan kaynaklanıyor. Bir sistem de kurulmuş kanunlara göre.  Ulusal yargı ağı programı dediğimiz. Bu sistem üzerinden bunların kaydedilmesi gerekiyor. Ama bakıyorsunuz ki bir savcı, bütün belgeleri, evrakları saklamış. Kişisel eşyasıymış gibi bunları bir başkasına göstermeyerek gizleyerek bir soruşturma yürütülüyor. O zaman burada bir şüphe uyanması tabidir" diye konuştu. 

BAZEN MAHKEMELER, KANUNA AYKIRI KARARLAR DA VEREBİLİYORLAR

Danıştay'ın belli konularda yürütmeyi durdurma, durduramama gibi bir düzenleme çalışmanız var mı? şeklindeki bir soruya Şentop şu şekilde yanıt verdi: "Aslında bu konuda bir düzenleme var. Bir kararı mahkemenin vermiş olması, o kararın gerçekten hukuka uygun olduğu anlamına da gelmiyor. Bazen mahkemeler, kanuna açıkça aykırı kararlar da verebiliyorlar. Düzeltme mekanizmaları var tabi içlerinde. Ama bu mekanizmaları da bloke edebilecek bir yapılanma söz konusu ise, o zaman orada bir organizasyon söz konusu ise, orada sıkıntı yaşanıyor." 

HSYK'YI HEM SAVCI HEM HAKİM HALİNE GETİRMİŞ

AK Parti tarafından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştirecek olan yasa teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulması ile ilgili Şentop şöyle konuştu: "Sunulan metni görmedim ama çalışmadan haberim var. Muhtemelen bu gece veya yarın detaylı konuşma imkanımız olur. Çalışmanın içinde bulundum ancak hangi kısmının nihai olarak verildiğini henüz bilmiyorum. Ama bu gerekli bir çalışma. Genel çerçevesi ile ilgili bilgi verebilirim. Anayasa'da yer alan hususlar, Kanun'da da yer almalı. Kanun'da da yer alan düzenlemeler, Anayasa'daki o genel çerçeveye aykırı olmamalı. Kanunda bakıyoruz ki, Anayasa'da yer almayan bir çok husus, Kanun'da ayrıntılı olarak düzenlenmiş. Biz Anayasa'daki o genel çerçeveye uygun olarak Kanun'da bazı hususları yeniden düzenlemeyi düşünüyorduk. Onunla ilgili bir çalışma bu. Teftiş ile kısmı mesela çok tartışıldı. HSYK, teftiş yapıyor sonunda bir rapor hazırlıyor. Bir nevi savcılık yapıyor. Sonra bir de karar veriyor hakimlik yapıyor. Daireleri ayırmışız ama genel kurulda bunlar birleşiyor. Teftişin, HSYK'da bulunması, HSYK'yı hem savcı hem hakim haline getirmiş. HSYK üyelerinin büyük bir kısmı yerelde hakim ve savcıların oyları ile seçiliyor. Dolayısıyla hakim ve savcılar, HSYK üyelerinin büyük bir kısmı için aynı zamanda seçmen mahiyetinde. Teftişle ilgili bazı düzenlemeler olabilir meclise sunulan metinde." 

milliyet

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:41

İLGİLİ HABERLER