TBMM (AA) - Canikli, bir grup gazetecinin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Seçilme yaşını 18'e düşüren anayasa değişikliği teklifinin, diğer partilerin desteğine açık olduğunu belirten Canikli, ''Onların da karşı çıkacaklarını çok zannetmiyorum. Onlar için siyasi bir faturası olabilir. Bir adım attık, komisyonda görüşülecek. 18 yaş dedik ama biri örneğin, '18 değil, 20, 21 olsun' diyorsa, bunların hepsi konuşulabilir. Hepsini değerlendirebiliriz. Mevcuttan daha iyiye, bir adım daha ileriye götüren şeye açığız'' diye konuştu.
Canikli, muhalefetin ortaya koyduğu gerekçelerin hiçbirinin reel, mantıklı olmadığını ifade etti. Canikli, 18 yaşını bitiren bir kişinin, seçilme yeterliliğine sahip olmaması için hiçbir somut, mantıklı, bilimsel bir gerekçe ortaya konulamadığını söyledi. Canikli, kişilerin, statükonun etkisinde olduğunu söyledi.
Muhalefetin çekinceleri bulunduğunun hatırlatılması üzerine Canikli, suiistimal ihtimaline karşı kanunla önlemlerin alınacağını bildirdi. Canikli, bütün formüllere açık olduklarını ifade ettiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:
''Kabul etmeleri halinde, askerlik şartı kalabilir de kaldırabiliriz de... Hiçbir kapıyı kapatmadık. Önemli olan bu imkanın sağlanması. İktisattaki kurala göre, herhangi bir kişinin, grubun gelirinde, diğerlerinin gelirinde azalmaya yol açmadan bir artı sağlanabiliyor, iyileşme sağlanabiliyorsa bu güzel bir şeydir. Hiç kimsenin pozisyonunda, haklarını kullanma noktasında geriye gitmeye neden olmadan; bir iyileşme sağlanıyor, yeni bir hak veriliyorsa bu iyi bir şeydir. Muhalefetin buna hassasiyeti varsa, öbürüne de varız. Askerlik şartı kalsın. Kimler yararlanabilir, yarın profesyonel askerliğe geçişte herkes yararlanır. Bugün bayanlar, engelliler ya da askerlikten muaf olanlar faydalanır. Yarın profesyonel askerliğe geçildiği zaman da zaten sorun kalmaz. Önemli olan ilkesel yaklaşım.''
Canikli, ''21 yaşa evet der misiniz-'' sorusunu, ''Konuşuruz bunu, kapıları kapatmayız. Söylenen sakıncalar 21 yaş için de geçerli. Bu kapıyı kapatmasınlar, mazeret olmasın diye bütün formüllere açık olduğumuzu söyledik; buna 21 yaş da dahil. Yerim dar dememeleri için her şeyi söyledik'' diye yanıtladı.
-''Tutar tarafı yok''-
Yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliğindeki son duruma ilişkin bir soruya Canikli, ''Görüşmelerimiz muhtemelen devam eder. Ama şu an itibariyle herhangi bir takvim öngörülmüş, bir görüşme söz konusu değil. Son noktaya kadar bunu sürdüreceğiz'' karşılığını verdi.
Canikli, anayasa değişikliğinin Genel Kurul'un gelecek haftaki gündeminde yer aldığını ifade etti.
MHP'nin, şu anda yapacakları kongreyle meşgul olduğunu belirten Canikli, ''Herhalde görüşmeleri ondan sonra yaparız'' dedi.
Canikli, ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı geçtikten sonra, seçimin yeni muhtemel tarihi, bu Büyükşehir Yasası'nın uygulanmasını ortadan kaldırmaması lazım. Büyükşehir Yasası diyelim ki 9 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlandı, yürürlüğe girdi. Daha sonra anayasayı değiştirdik, seçim tarihi olarak örnek olarak 27 Ekim'i belirledik. Bazıları, anayasa gereğince 9 Kasım ile 27 Ekim arasında 1 yıldan az süre kaldığı için kanun uygulanmaz diyor. Bana göre hiçbir tutar tarafı yok, kanun yürürlüğe girdi zaten'' dedi.
Nurettin Canikli, yasa tasarısında bir-iki küçük değişiklik olabileceğini, bunun yeni ilçe kurulmasına yönelik bir değişiklik olabileceğini söyledi.
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Kudret Topçu
AK Parti'den "kapıları kapatmadık" açıklaması

Hızlı Özet
“AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, seçilme yaşının 18'e düşürülmesine ilişkin anayasa değişikliğine dair, ''Kapıları kapatmayız. Kapıyı kapatmasınlar, mazeret olmasın diye bütün formüllere açık olduğumuzu söyledik; buna 21 yaş da dahil'' dedi.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adnan Menderes'in idamının üzerinden 65 yıl geçti
Türk demokrasisi için unutulmayacak bir kara leke olarak tarih sayfalarına kazınan merhum Başbakan Adnan Menderes'in 17 Eylül 1961'de idam edilmesinin üzerinden 65 yıl geçti. | Anadolu Ajansı
Motosiklet sayısının otomobil sayısını geçtiği il sayısı 7 oldu
Türkiye'de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı, ağustos ayı itibarıyla, 7 milyon 608 bin 433'e ulaşırken, motosiklet sayısının otomobil sayısından fazla olduğu il 7 olarak kayıtlara geçti. | Anadolu Ajansı

Büşra'nın kardeşleri isim verdi, ekipler gözaltına aldı
Divriği ilçesine bağlı Göndüren köyü İncedere Yaylası'nda hayvancılıkla uğraşan anne Elif Balıkçı (27), 10 Eylül’de saat 22.00 sıralarında 11 aylık bebeği Büşra’nın kaybolduğunu belirterek ihbarda bulundu. İhbar üzerine bölgede geniş çaplı arama çalışması başlatılırken, Divriği Cumhuriyet Başsavcılığı da adli soruşturma açtı.

Erdoğan ve Trump New York'ta yüz yüze görüşecek
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın New York'ta görüşeceğini belirtti.